Dragi prieteni, mai ales acei priteni carora li se aprind beculetele doar cand aud “cio” ca sa nu mai zic cum fac cand aud cuvantul “ciocolata”, acest tort vi-l dedic!
As putea sa ii spun tortului Pseudo-Banoffee, nu de alta, dar ideea de la el a pornit. Am preferat o crema de ciocolata in locul celei de caramel pentru ca nu mi-am dorit un tort dulce tare si deja stiti, probabil, de preferinta noastra pentru deserturile care contin ciocolata.
Plus de asta, Antonia cea draga, prietena din facultate, mi-a dat reteta cremei cu ceva vreme in urma si de atunci am tot asteptat o ocazie perfecta pentru valorificarea ei. Ocazia a fost chiar tortul, facut asa fara nici o ocazie, cum ar veni. Antonia, multumim, data viitoare va asteptam la masa!
Dupa cum veti observa, am folosit doar jumatate din cantitatea de crema obtinuta, restul am pus la borcan la frigider. Forma de copt pe care am folosit-o a fost cu diametrul de 18 cm si special am folosit o forma mai mica pentru a putea tapeta si peretii ei cu crusta de biscuiti pentru a tine crema la un loc. Puteti sa folositi si o tava mai mare, insa in acest caz, urcati cu aluatul de biscuiti macar 2 cm pe pereti, cat sa intre bine crema. In acest caz puteti sa folositi o cantitate mai mare de crema. Dar nu cred ca e cu suparare pentru cineva sa aiba in frigider un borcanel cu crema de ciocolata.
P.S. Stiu, mama, ca citesti randurile astea. Vreau doar sa te asigur ca sambata il facem din nou, impreuna!
*Clujule, lapte condensat asa cum am folosit eu (vezi foto), gasesti la insulele din Cora si Iulius Mall care vand produse Bucuria si alte minuni din Republica Moldova. Numa iti zic!
Ingrediente Tort cu banane si crema de ciocolata
Pentru crusta de biscuiti
- 250 g biscuiti digestivi
- 110 g unt topit
- Pentru crema de ciocolata
- 110 g unt
- 175 ciocolata neagra
- o cutie lapte condensat (397 g)
Pentru ornat
- frisca
- cicolata razuita
- o banana
Mod de preparare Tort cu banane si crema de ciocolata
Pentru blat macinati biscuitii intr-un blender pana ajung la consistenta unui pesmet.
Topiti untul si puneti-l peste biscuiti. Amestecati pana cand untul este absorbit de biscuiti.
Puneti “aluatul” nisipos obtinut intr-o forma de copt cu pereti detasabili si apasati compozitia pe fundul si peretii formei (cum se vede si in poze mai jos).
Dati forma la frigider.
Pentru crema topiti untul impreuna cu ciocolata, la foc mic sau pe baie de aburi.
Adaugati laptele condensat si fierbeti pe foc mic pana cand se ingroasa crema.
O lasati apoi 10 minute sa se racoreasca.
Asamblare Tort cu banane si crema de ciocolata
Scoateti forma cu blatul de biscuiti din frigider.
Taiati rondele banana si puneti un strat de rondele peste blat.
Turnati jumatate din crema de ciocolata, apoi dati din nou forma la frigider pentru circa 15 minute cat sa se intareasca bine crema.
Dupa cele 15 minute, scoateti usor si cu grija peretii detasabili ai formei si uniformizati marginile crustei de biscuiti.
Ornati cu frisca batuta (in care puteti adauga putin zahar) si cicocolata razuita.
Portionati tortul si savurati-l bucatica cu bucatica!
- In cazul in care tineti tortul mai multe ore la frigider, inainte de servire lasati-l 10-15 minute pe blatul de bucatarie, sa ajunga la temperatura camerei.
- Din crema ramasa puteti sa faceti niste super trufe ciocolatoase. Pur si simplu luati crema cu o lingurita si intre palme modelati mingiute. Tavaliti mingiutele prin cacao, alune maruntite, nuci sau biscuiti digestivi macinati. Dati la rece si pofta buna!
Pofta buna!
2 comments
Corina, pentru ce forma e cantitatea? 20?
Ana, imi cer scuze, acum am vazut intrebarea ta. Am folosit o tava de 18 cm diametru, insa ziceam in text ca am folosit doar jumatate din cantitatea de crema. Poti folosi o forma mai mare si atunci folosesti toata crema. Si cantittatea pentru crusta de biscuiti se potriveste unei forma mai mari, dar ca va iesi mai subtire. Sper ca ti-am fost de folos.