Uite ca a venit vremea sa fac cozonac cu stafide. Primul meu cozonac chiar. Stiu ca pare ciudat, dar multa vreme nu am mancat cozonac. Nu este un preparat pe care sa il asociez cu un anumit moment, nici macar cu sarbatorile. In familia mea s-a facut destul de rar. Mai degraba se pregateau prajituri sau cornulete cand aveam de sarbatorit ceva. In schimb, in familia sotului meu, cozonacul e o adevarata traditie.
Mi-am propus sa ii dau o sansa cozonacului, gandindu-ma ca poate daca il pregatesc chiar eu, il voi aprecia mai bine. Si asa s-a si intamplat! Pot spune ca de acum imi place cozonacul si chiar daca e ceva de lucru cu el, abia astept sa mai fac!
Dar aici nu vorbim de orice fel de cozonac, ci un cozonac cu stafide ca la 1865! Cum asa, ma veti intreba? Dupa cum ati aflat, Selgros impreuna cu Editura Gastroart au reeditat singura carte de bucate tiparita in timpul lui Al. I. Cuza: “Bucataria romana. Carte cuprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865” de Christ Ionnin. Editia este ingrijita si adnotata de Simona Lazar.
De cum am citit, savurat mai bine spus, prefata, am stiut ca este o carte pe sufletul meu. Incepe asa: “… in fiecare farama de mancare pe care o ducem la gura in varful furculitei, in fiecare sorbitura de zeama sta ascuns samburele unei istorii. Una care, daca-ti vei dori s-o cunosti, iti va provoca mai mult decat delicii gustative.” Cuvintele acestea mi-au mers la inima si abia am asteptat sa parcurg retetele, dar sa le si incerc. Foarte interesant este ca am deschis cartea chiar la reteta de cozonac. Am luat-o ca pe o provocare si uitati ce cozonaci dolofani mi-au iesit.
Inainte de reteta vreau sa va mai spun ca gasiti cartea in toate magazinele Selgros, dar si aici.
Mai multe retete vechi si cu traditie gasiti pe Selgros cauta pasiunea.
Ingrediente Cozonac cu stafide
- 900g faina
- 400ml lapte cald
- 2 oua
- 100g unt topit si racit
- 25g drojdie proaspata
- 250g zahar
- ½ lingurita sare
- 1 lingurita coaja de lamaie razuita
- 200g stafide
- Sirop de fructe
- Putin ulei
- Un galbenus de ou
- Fulgi de ciocolata (optional)
Mod de preparare Cozonac cu stafide
Punem stafidele la inmuiat in sirop de fructe. La fel de bine se poate folosi rom sau apa cu esenta de rom. Dupa ce stafidele sunt hidratate, se scurg de lichid si se usuca cu un servetel de bucatarie.
Drojdia se dizolva in laptele cald. Intr-un castron incapator se pun untul, ouale si zaharul si se amesteca. Se adauga laptele cu drojdia si coaja de lamaie, se amesteca apoi se adauga sarea si faina.
Se framanta aluatul cateva minute. Peste stafidele hidratate se pune o lingura de faina si se amesteca. Se adauga stafidele in aluat (faina va impiedica lipirea stafidelor una de cealalta) si se continua framantarea pana aluatul se dezlipeste de pe maini. Aluatul rezultat va fi mai moale decat unul de paine. Recomand sa aveti la indemana putina faina in plus, in cazul in care mai este nevoie la framantare.
Aluatul se acopera cu un prosop si se lasa la dospit minimum o ora la caldura. Aluatul va creste frumos si isi va dubla volumul.
Odata crescut, se rastoarna pe blatul de lucru uns cu putin ulei si se imparte in patru parti egale.
Se pregatesc doua tavi dreptunghiulare de cozonac care se ung cu putin unt si se porneste cuptorul la 190°C.
Fiecare bucata se modeleaza cu mainile sub forma unor bastonase de aceeasi lungime, putin mai mari decat tava pregatita. Se obtin patru rulade, care se vor impleti doua cate doua. Se pun ruladele in tavile pregatite si se ung cu pensula cu galbenus de ou.
Cozonacii se dau la cuptor pentru 50 de minute. Se verifica din cand in cand cozonacii si cand sunt suficient de rumeni se scot din cuptor si se acopera cu hartie de copt. Hartia poate fi fixata cu scobitori. Astfel ne asiguram ca nu se vor arde la suprafata. Se pun cozonacii din nou la cuptor si se continua coacerea.
Dupa cele 50 de minute se scot cozonacii afara si se lasa 5 minute in tava, apoi se scot pe un grilaj pentru a se raci.
Dupa ce acestia sunt raciti complet, se pot felia.
Unuia dintre cozonaci eu i-am pus si fulgi de ciocolata, daca doriti puteti sa procedati la fel. Astfel, aluatul initial l-am impartit in trei. Din doua parti am facut cozonacul impletit doar cu stafide, iar pentru cel cu ciocolata am procedat asa: am intins aluatul si am presarat fulgi de ciocolata peste foaie. Am rulat foaia si am asezat-o in tava, apoi am uns cozonacul cu galbenus.
Pofta buna!
2 comments
Ce bine arată stimată doamnă și ingredientele sunt la îndemâna oricui, cu frământatul nu ne batem capul prea mult, super! De-abia aștept să îl fac pentru familia mea! Vă pup și mulțumesc pentru rețetă!
Doamna Mariana, ma bucur din inima ca va place reteta! Va pup!