Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
AperitiveMancaruri

Foietaj cu oua de prepelita si crema de branza

martie 28, 2022

Tarta sarata fara blat

ianuarie 17, 2022

Rulouri cu pesto si branzeturi

noiembrie 8, 2021
Mancaruri

Dovleac umplut cu ciuperci

octombrie 4, 2021

Idei de pranz la birou

octombrie 2, 2021

Dorada la cuptor

septembrie 18, 2021
MancaruriPaste

Paste cu ton si rosii pentru pauza de pranz

mai 28, 2021

Sardine file la cuptor

aprilie 26, 2021

Pancakes cu spanac – Clatite cu spanac

aprilie 15, 2021
Mancaruri

4 retete la Airfryer

aprilie 4, 2021

Paste scoici umplute cu ricotta si spanac

martie 11, 2021

Waffles sarate cu bacon

februarie 23, 2021
Desert

Cozonac cu stafide ca la 1865

written by Corina iunie 22, 2018
Cozonac cu stafide ca la 1865

Uite ca a venit vremea sa fac cozonac cu stafide. Primul meu cozonac chiar. Stiu ca pare ciudat, dar multa vreme nu am mancat cozonac. Nu este un preparat pe care sa il asociez cu un anumit moment, nici macar cu sarbatorile. In familia mea s-a facut destul de rar. Mai degraba se pregateau prajituri sau cornulete cand aveam de sarbatorit ceva. In schimb, in familia sotului meu, cozonacul e o adevarata traditie.

Mi-am propus sa ii dau o sansa cozonacului, gandindu-ma ca poate daca il pregatesc chiar eu, il voi aprecia mai bine. Si asa s-a si intamplat! Pot spune ca de acum imi place cozonacul si chiar daca e ceva de lucru cu el, abia astept sa mai fac!

Dar aici nu vorbim de orice fel de cozonac, ci un cozonac cu stafide ca la 1865! Cum asa, ma veti intreba? Dupa cum ati aflat, Selgros impreuna cu Editura Gastroart au reeditat singura carte de bucate tiparita in timpul lui Al. I. Cuza: “Bucataria romana. Carte cuprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865” de Christ Ionnin. Editia este ingrijita si adnotata de Simona Lazar.

De cum am citit, savurat mai bine spus, prefata, am stiut ca este o carte pe sufletul meu. Incepe asa: “… in fiecare farama de mancare pe care o ducem la gura in varful furculitei, in fiecare sorbitura de zeama sta ascuns samburele unei istorii. Una care, daca-ti vei dori s-o cunosti, iti va provoca mai mult decat delicii gustative.” Cuvintele acestea mi-au mers la inima si abia am asteptat sa parcurg retetele, dar sa le si incerc. Foarte interesant este ca am deschis cartea chiar la reteta de cozonac. Am luat-o ca pe o provocare si uitati ce cozonaci dolofani mi-au iesit.

Inainte de reteta vreau sa va mai spun ca gasiti cartea in toate magazinele Selgros, dar si aici.

Mai multe retete vechi si cu traditie gasiti pe Selgros cauta pasiunea.

Ingrediente Cozonac cu stafide

  • 900g faina
  • 400ml lapte cald
  • 2 oua
  • 100g unt topit si racit
  • 25g drojdie proaspata
  • 250g zahar
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie razuita
  • 200g stafide
  • Sirop de fructe
  • Putin ulei
  • Un galbenus de ou
  • Fulgi de ciocolata (optional)

Mod de preparare Cozonac cu stafide

Punem stafidele la inmuiat in sirop de fructe. La fel de bine se poate folosi rom sau apa cu esenta de rom. Dupa ce stafidele sunt hidratate, se scurg de lichid si se usuca cu un servetel de bucatarie.

Drojdia se dizolva in laptele cald. Intr-un castron incapator se pun untul, ouale si zaharul si se amesteca. Se adauga laptele cu drojdia si coaja de lamaie, se amesteca apoi se adauga sarea si faina.

Se framanta aluatul cateva minute. Peste stafidele hidratate se pune o lingura de faina si se amesteca. Se adauga stafidele in aluat (faina va impiedica lipirea stafidelor una de cealalta) si se continua framantarea pana aluatul se dezlipeste de pe maini. Aluatul rezultat va fi mai moale decat unul de paine. Recomand sa aveti la indemana putina faina in plus, in cazul in care mai este nevoie la framantare.

Aluatul se acopera cu un prosop si se lasa la dospit minimum o ora la caldura. Aluatul va creste frumos si isi va dubla volumul.

Odata crescut, se rastoarna pe blatul de lucru uns cu putin ulei si se imparte in patru parti egale.

Se pregatesc doua tavi dreptunghiulare de cozonac care se ung cu putin unt si se porneste cuptorul la 190°C.

Fiecare bucata se modeleaza cu mainile sub forma unor bastonase de aceeasi lungime, putin mai mari decat tava pregatita. Se obtin patru rulade, care se vor impleti doua cate doua. Se pun ruladele in tavile pregatite si se ung cu pensula cu galbenus de ou.

Cozonacii se dau la cuptor pentru 50 de minute. Se verifica din cand in cand cozonacii si cand sunt suficient de rumeni se scot din cuptor si se acopera cu hartie de copt. Hartia poate fi fixata cu scobitori. Astfel ne asiguram ca nu se vor arde la suprafata. Se pun cozonacii din nou la cuptor si se continua coacerea.

Dupa cele 50 de minute se scot cozonacii afara si se lasa 5 minute in tava, apoi se scot pe un grilaj pentru a se raci.

Dupa ce acestia sunt raciti complet, se pot felia.

Unuia dintre cozonaci eu i-am pus si fulgi de ciocolata, daca doriti puteti sa procedati la fel. Astfel, aluatul initial l-am impartit in trei. Din doua parti am facut cozonacul impletit doar cu stafide, iar pentru cel cu ciocolata am procedat asa: am intins aluatul si am presarat fulgi de ciocolata peste foaie. Am rulat foaia si am asezat-o in tava, apoi am uns cozonacul cu galbenus.

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
cozonacgastroartselgrosselgros cauta pasiuneastafide
2 comments
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ciuperci cu cous cous
next post
Ciorba de fasole galbena pastai

You may also like

Desert la pahar cu lapte condensat si lime

decembrie 12, 2021

Papanasi cu dulceata si smantana

ianuarie 7, 2010

Tort de cacao si mascarpone

martie 28, 2012

Prajitura cu urda si afine

august 4, 2015

Negresa fara zahar – reteta aniversara

iunie 5, 2016

Budinca de chia cu lapte de cocos si...

octombrie 24, 2018

Briose fructate

ianuarie 7, 2012

Rulada cu nuca

februarie 3, 2010

Tort Musuroi de cartita

mai 14, 2021

Fursecuri cu susan si dulceata de visine

noiembrie 30, 2014

2 comments

Mariana Began iunie 25, 2018 - 3:02 pm

Ce bine arată stimată doamnă și ingredientele sunt la îndemâna oricui, cu frământatul nu ne batem capul prea mult, super! De-abia aștept să îl fac pentru familia mea! Vă pup și mulțumesc pentru rețetă!

Reply
Corina iunie 25, 2018 - 7:51 pm

Doamna Mariana, ma bucur din inima ca va place reteta! Va pup!

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) aperitive (10) biscuiti (12) branza (11) capsuni (17) cartofi (28) chiftele (18) ciocolata (32) ciuperci (23) desert (31) dovlecel (17) dulceata (14) lamaie (14) mancare la pachet (27) masline (13) mic dejun (14) morcovi (25) mozzarella (11) nuca (22) orez (11) oua (22) parmezan (14) paste (19) patrunjel (11) porc (13) prajitura (24) pui (18) retete cu pui (18) retete italienesti (14) retete la cuptor (30) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (14) retete pui (14) retete simple (11) retete simple si rapide (44) retete simple si usoare (106) rosii (31) salata (17) selgros (50) selgros cauta pasiunea (15) sfaturi utile (14) spanac (17) usturoi (19) zmeura (14)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ