Ciorba de fasole galbena pastai sau zama de pastai, cum ii zicem noi acasa, este una din preferatele mele si o mananc oricand. Iar reteta este una cat se poate de simpla si economica, oricine o poate pregati.
Vara e cea mai gustoasa. Toate sunt proaspete, pastaile au textura faina, rosiile sunt zemoase si aromate. Iarna o pregatesc cu pastai puse la borcan si in loc de rosii folosesc bulion. Si daca tot am amintit de bulion, in caz ca vreti sa incercati reteta si nu aveti rosii super zemoase si carnoase, va recomand sa folositi bulion sau pasta de rosii. Ajuta atat la aroma cat si la culoarea rosiatica si faina.
Pe vremuri, bunica si mama, faceau chiar la inceput un rantas cu faina. Intre timp nu mai procedeaza niciuna asa, ci fac o supa mai usurica. Din cand in cand ciorba de fasole galbena pastai o fac cu afumatura, ciolan sau costite, in functie de ce am la indemana. De data aceasta nu am simtit nevoia de carne, asa ca am lasat-o deoparte. Insa cu afumatura este de nota 20. Si musai cu o ceapa rosie taiata alaturi sau ceapa verde proaspata.
Indiferent de ce varianta alegeti, sunt convinsa ca va iesi o ciorba pe cinste!
Ingrediente Ciorba de fasole galbena pastai
- 650g fasole galbena (dupa ce a fost curatata de codite)
- 2 morcovi
- 1/2 radacina de telina (marime nu prea mare)
- 1 ceapa mare alba (sau 2 mai mici)
- 1 capatana de usturoi verde
- 2 rosii mari, zemoase
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- cateva frunze de telina si patrunjel
- sare
- piper
- putin cimbru uscat
Mod de preparare Ciorba de fasole galbena pasta
Ceapa si usturoiul verde se taie marunt. Se incinge uleiul intr-o oala si se adauga ceapa si usturoiul. Se calesc cateva minute, avand grija sa nu se arda.
Intre timp se taie morcovii si telina cubulete. Se adauga in oala si se calesc toate impreuna inca 2-3 minute.
Se adauga rosiile taiate marunt, condimentele si apa. Eu am pus in jur de 3 l de apa.
Cand ciorba incepe sa fiarba se adauga si pastaile. Ciorba este gata cand fasolea este moale, dar iti pastreaza forma. Asadar, aveti grija sa nu o fierbeti prea mult. Farmecul ei sta si in textura pastailor, cand musti din ele sa stii sigur ca sunt pastai! 🙂
La final, ciorba de fasole galbena pastai se potriveste de sare si piper, daca mai e nevoie, si se adauga frunzele de telina si patrunjel tocate marunt.
Se lasa 10 minute sa se hodineasca, apoi se serveste cu smantana (optional) si ardei iute.
Pofta buna!