Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
Mancaruri

Stufat de miel

aprilie 14, 2025

Am testat supele Dozz

aprilie 10, 2025

Muschiulet de porc cu cartofi si morcovi

decembrie 17, 2024
DesertMancaruri

Clatite cu urda si marar

iunie 10, 2024

Ciuperci umplute cu mexican mix cu orez

aprilie 12, 2024

Vafe sarate cu morcovi si ceapa verde

martie 22, 2024
AperitiveMancaruri

Crema tartinabila cu dovleac si branza

octombrie 24, 2023

Spanakopita – triunghiuri cu spanac

septembrie 6, 2023

Supa rece de legume – reteta Gazpacho

august 20, 2023
MancaruriPaste

Paste cu vinete si rosii

iulie 6, 2023

Vafe cu dovlecel si somon afumat

iunie 18, 2023

Salata de dovlecei cu iaurt si maioneza

iunie 1, 2023
supe/ciorbe

Ciorba de varza cu afumatura

written by Corina octombrie 5, 2018
Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura este, cu siguranta, una dintre cele mai indragite ciorbe ale românilor. Adeseori se gaseste sub denumirea de ciorba ardeleneasca de varza, iar pe la noi prin zona Clujului este cunoscuta si ca lucicos sau luscos, care vine din ungurescul lucskos.

Ciorba este una cât se poate de gustoasa. Este plina de bucati de carne, legume si marar. Este o ciorba rustica si imi place mie sa spun, economica. Nu trebuie sa scoateti buget semnificativ din portofel pentru o portie generoasa de zama.

Pentru luscos folosim carne afumata, de regula una mai grasa. In familia mea se mai pregateste si cu carne neafumata si chiar daca gustul nu este acelasi, evident, ciorba iese foarte buna. In perioadele de post pregatim ciorba de varza fara carne, insa denumirea nu i se schimba, tot luscos ii spunem.

De cele mai multe ori mama facea luscosul cu rântas. Prajea putina faina in ulei si stingea cu bulion, apoi adauga totul in ciorba. De ani buni de zile a renuntat la acest pas si a inlocuit totul cu bulion simplu. Insa, de dragul traditiei si a gustului, puteti sa incercati si varianta rântasului.

Nu va mai tin de vorba, va las mai jos reteta asa cum am invatat-o de la mama, care a invatat-o de la bunica si tot asa.

Ciorba de varza cu afumatura

Ingrediente Ciorba de varza cu afumatura

  • 1 ciolan afumat (am avut unul cu os de aproximativ 1,2 kg)
  • 1, 5 kg varza alba
  • 1 ceapa alba mare de tot
  • 3 morcovi
  • ¼ radacina de telina (a fost o radacina marisoara)
  • 2 radacini de pastârnac
  • 300 ml bulion
  • 1 legatura marar proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 lingurita de chimen seminte
  • Sare si piper
  • 2 lingurite boia dulce

Mod de preparare Ciorba de varza cu afumatura

Pentru inceput punem ciolanul la fiert intr-o oala incapatoare. Impreuna cu ciolanul adaugam foile de dafin, cimbrul, semintele de chimen si apa suficienta, cât sa acopere bine bine ciolanul. Il lasam sa fiarba la foc mic pâna carnea este moale, spumând din când in când daca este cazul.

Pâna ciolanul fierbe ne ocupam de restul ingredientelor. Taiem varza in doua si scoatem cotorul, apoi o taiem fideluta. Daca va ies bucâti mai mari nu e nicio catastrofa.

Morcovii, pastârnacul si telina le curatam si le taiem cubulete. Ceapa o tocam marunt.

Odata fiert cioalnul, il scoatem din oala, desfacem carnea de pe os si o taiem cubulete sau bucati mai mari, dupa plac. Eu nu tai carnea foarte marunt, insa daca va place asa, asa sa procedati.

In apa in care a fiert ciolanul adaugam legumele, dar nu si varza. Punem si bucatile de carne, boiaua, bulionul si putina sare daca este nevoie (in functie de cât este de sarat ciolanul).

Lasam sa fiarba totul in jur de 15-20 de minute, apoi adaugam varza. Completam si cu apa daca mai este nevoie. Lasam ciorba sa fiarba pâna varza este moale.

Stingem focul, adaugam putin piper, mararul tocat marunt si ciorba de varza cu afumatura este gata.

Se serveste cu smântâna si ardei iute, cine doreste.

Pofta buna!

Ciorba de varza cu afumatura

Print Friendly, PDF & Email
afumaturaciolanciorbamararselgrosselgros cauta pasiuneavarza
0 comment
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ardei umpluti cu ciuperci
next post
Piept de pui umplut cu branza si rosii

You may also like

Supa crema de mazare cu menta

iunie 16, 2019

Supa crema de dovleac

septembrie 16, 2018

Supa de pui cu taietei

ianuarie 9, 2010

Ciorba de ardei umpluti

aprilie 23, 2018

Supa crema racoroasa de legume

aprilie 25, 2012

Supa de rosii coapte si ulei de masline

mai 13, 2013

Ciorba de pui a la grec

martie 29, 2020

Supa crema de dovlecel si busuioc

iunie 26, 2016

Ciorba taraneasca

ianuarie 26, 2012

Supa-crema de rosii

august 27, 2010

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) capsuni (17) cartofi (30) chiftele (18) ciocolata (35) ciuperci (26) desert (32) dovlecel (20) dulceata (14) lamaie (15) mancare la pachet (38) mascarpone (12) masline (13) mic dejun (14) morcovi (27) nuca (23) oua (22) parmezan (14) paste (20) patrunjel (11) porc (13) prajitura (25) pui (18) retete cu pui (21) retete de post (11) retete italienesti (15) retete la cuptor (33) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (17) retete pui (14) retete simple (12) retete simple si rapide (49) retete simple si usoare (126) rosii (32) salata (17) selgros (70) selgros cauta pasiunea (15) selgros romania (22) sfaturi utile (14) spanac (18) usturoi (19) vinete (12) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ