Ciorba de varza cu afumatura este, cu siguranta, una dintre cele mai indragite ciorbe ale românilor. Adeseori se gaseste sub denumirea de ciorba ardeleneasca de varza, iar pe la noi prin zona Clujului este cunoscuta si ca lucicos sau luscos, care vine din ungurescul lucskos.
Ciorba este una cât se poate de gustoasa. Este plina de bucati de carne, legume si marar. Este o ciorba rustica si imi place mie sa spun, economica. Nu trebuie sa scoateti buget semnificativ din portofel pentru o portie generoasa de zama.
Pentru luscos folosim carne afumata, de regula una mai grasa. In familia mea se mai pregateste si cu carne neafumata si chiar daca gustul nu este acelasi, evident, ciorba iese foarte buna. In perioadele de post pregatim ciorba de varza fara carne, insa denumirea nu i se schimba, tot luscos ii spunem.
De cele mai multe ori mama facea luscosul cu rântas. Prajea putina faina in ulei si stingea cu bulion, apoi adauga totul in ciorba. De ani buni de zile a renuntat la acest pas si a inlocuit totul cu bulion simplu. Insa, de dragul traditiei si a gustului, puteti sa incercati si varianta rântasului.
Nu va mai tin de vorba, va las mai jos reteta asa cum am invatat-o de la mama, care a invatat-o de la bunica si tot asa.
Ingrediente Ciorba de varza cu afumatura
- 1 ciolan afumat (am avut unul cu os de aproximativ 1,2 kg)
- 1, 5 kg varza alba
- 1 ceapa alba mare de tot
- 3 morcovi
- ¼ radacina de telina (a fost o radacina marisoara)
- 2 radacini de pastârnac
- 300 ml bulion
- 1 legatura marar proaspat
- 2 foi de dafin
- 1 crenguta de cimbru
- 1 lingurita de chimen seminte
- Sare si piper
- 2 lingurite boia dulce
Mod de preparare Ciorba de varza cu afumatura
Pentru inceput punem ciolanul la fiert intr-o oala incapatoare. Impreuna cu ciolanul adaugam foile de dafin, cimbrul, semintele de chimen si apa suficienta, cât sa acopere bine bine ciolanul. Il lasam sa fiarba la foc mic pâna carnea este moale, spumând din când in când daca este cazul.
Pâna ciolanul fierbe ne ocupam de restul ingredientelor. Taiem varza in doua si scoatem cotorul, apoi o taiem fideluta. Daca va ies bucâti mai mari nu e nicio catastrofa.
Morcovii, pastârnacul si telina le curatam si le taiem cubulete. Ceapa o tocam marunt.
Odata fiert cioalnul, il scoatem din oala, desfacem carnea de pe os si o taiem cubulete sau bucati mai mari, dupa plac. Eu nu tai carnea foarte marunt, insa daca va place asa, asa sa procedati.
In apa in care a fiert ciolanul adaugam legumele, dar nu si varza. Punem si bucatile de carne, boiaua, bulionul si putina sare daca este nevoie (in functie de cât este de sarat ciolanul).
Lasam sa fiarba totul in jur de 15-20 de minute, apoi adaugam varza. Completam si cu apa daca mai este nevoie. Lasam ciorba sa fiarba pâna varza este moale.
Stingem focul, adaugam putin piper, mararul tocat marunt si ciorba de varza cu afumatura este gata.
Se serveste cu smântâna si ardei iute, cine doreste.
Pofta buna!