Bucătăria Urecheatei
  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert

Bucătăria Urecheatei

  • Home
  • Despre
  • Contact
  • Mic dejun
  • supe/ciorbe
  • Mancaruri
  • Aperitive
  • salata
  • Paste
  • Desert
AperitiveMancaruri

Foietaj cu oua de prepelita si crema de branza

martie 28, 2022

Tarta sarata fara blat

ianuarie 17, 2022

Rulouri cu pesto si branzeturi

noiembrie 8, 2021
Mancaruri

Dovleac umplut cu ciuperci

octombrie 4, 2021

Idei de pranz la birou

octombrie 2, 2021

Dorada la cuptor

septembrie 18, 2021
MancaruriPaste

Paste cu ton si rosii pentru pauza de pranz

mai 28, 2021

Sardine file la cuptor

aprilie 26, 2021

Pancakes cu spanac – Clatite cu spanac

aprilie 15, 2021
Mancaruri

4 retete la Airfryer

aprilie 4, 2021

Paste scoici umplute cu ricotta si spanac

martie 11, 2021

Waffles sarate cu bacon

februarie 23, 2021
supe/ciorbe

Ciorba de varza cu afumatura

written by Corina octombrie 5, 2018
Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura este, cu siguranta, una dintre cele mai indragite ciorbe ale românilor. Adeseori se gaseste sub denumirea de ciorba ardeleneasca de varza, iar pe la noi prin zona Clujului este cunoscuta si ca lucicos sau luscos, care vine din ungurescul lucskos.

Ciorba este una cât se poate de gustoasa. Este plina de bucati de carne, legume si marar. Este o ciorba rustica si imi place mie sa spun, economica. Nu trebuie sa scoateti buget semnificativ din portofel pentru o portie generoasa de zama.

Pentru luscos folosim carne afumata, de regula una mai grasa. In familia mea se mai pregateste si cu carne neafumata si chiar daca gustul nu este acelasi, evident, ciorba iese foarte buna. In perioadele de post pregatim ciorba de varza fara carne, insa denumirea nu i se schimba, tot luscos ii spunem.

De cele mai multe ori mama facea luscosul cu rântas. Prajea putina faina in ulei si stingea cu bulion, apoi adauga totul in ciorba. De ani buni de zile a renuntat la acest pas si a inlocuit totul cu bulion simplu. Insa, de dragul traditiei si a gustului, puteti sa incercati si varianta rântasului.

Nu va mai tin de vorba, va las mai jos reteta asa cum am invatat-o de la mama, care a invatat-o de la bunica si tot asa.

Ciorba de varza cu afumatura

Ingrediente Ciorba de varza cu afumatura

  • 1 ciolan afumat (am avut unul cu os de aproximativ 1,2 kg)
  • 1, 5 kg varza alba
  • 1 ceapa alba mare de tot
  • 3 morcovi
  • ¼ radacina de telina (a fost o radacina marisoara)
  • 2 radacini de pastârnac
  • 300 ml bulion
  • 1 legatura marar proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 lingurita de chimen seminte
  • Sare si piper
  • 2 lingurite boia dulce

Mod de preparare Ciorba de varza cu afumatura

Pentru inceput punem ciolanul la fiert intr-o oala incapatoare. Impreuna cu ciolanul adaugam foile de dafin, cimbrul, semintele de chimen si apa suficienta, cât sa acopere bine bine ciolanul. Il lasam sa fiarba la foc mic pâna carnea este moale, spumând din când in când daca este cazul.

Pâna ciolanul fierbe ne ocupam de restul ingredientelor. Taiem varza in doua si scoatem cotorul, apoi o taiem fideluta. Daca va ies bucâti mai mari nu e nicio catastrofa.

Morcovii, pastârnacul si telina le curatam si le taiem cubulete. Ceapa o tocam marunt.

Odata fiert cioalnul, il scoatem din oala, desfacem carnea de pe os si o taiem cubulete sau bucati mai mari, dupa plac. Eu nu tai carnea foarte marunt, insa daca va place asa, asa sa procedati.

In apa in care a fiert ciolanul adaugam legumele, dar nu si varza. Punem si bucatile de carne, boiaua, bulionul si putina sare daca este nevoie (in functie de cât este de sarat ciolanul).

Lasam sa fiarba totul in jur de 15-20 de minute, apoi adaugam varza. Completam si cu apa daca mai este nevoie. Lasam ciorba sa fiarba pâna varza este moale.

Stingem focul, adaugam putin piper, mararul tocat marunt si ciorba de varza cu afumatura este gata.

Se serveste cu smântâna si ardei iute, cine doreste.

Pofta buna!

Ciorba de varza cu afumatura

Print Friendly, PDF & Email
afumaturaciolanciorbamararselgrosselgros cauta pasiuneavarza
0 comment
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Corina

previous post
Ardei umpluti cu ciuperci
next post
Piept de pui umplut cu branza si rosii

You may also like

Un fel de ciorba a la grec

ianuarie 29, 2014

Ciorba de cartofi cu afumatura

ianuarie 13, 2010

Supa crema de broccoli si dovlecel cu muuulta...

august 26, 2010

Supa frantuzeasca de ceapa

martie 6, 2014

Supa crema de mazare cu menta

iunie 16, 2019

Supa crema de conopida

aprilie 15, 2010

Supa de varza dietetica

martie 22, 2010

Ciorba de perisoare cu smantana

septembrie 8, 2017

Ciorba de salata verde (ca la noi la...

mai 27, 2014

Supa crema de ardei copti cu smantana de...

februarie 24, 2015

Leave a Comment Cancel Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ma gasesti si aici!

Facebook Instagram Pinterest Youtube




Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Pinterest

@corinaureche

Hey!

Hey!

Salut! Sunt Corina, dar mi se mai spune si Urecheata. Bine ai venit in bucataria mea!

Promotion Image




Categorii

  • Altele
  • Aperitive
  • bauturi
  • Cartofi
  • ciuperci
  • de post
  • Desert
  • din camara
  • gustari sarate
  • Jurnal de vacanta
  • Mancare la pachet
  • Mancaruri
  • Mic dejun
  • Paste
  • Peste
  • porc
  • Povesti
  • Prajitura
  • Pui
  • retete fara gluten
  • Retete la slow cooker
  • salata
  • Sfaturi utile
  • supa-crema
  • supe/ciorbe
  • Torturi
  • Uncategorized

Cauta si aici

aluat (15) biscuiti (12) branza (11) capsuni (17) cartofi (28) chiftele (18) ciocolata (33) ciuperci (23) desert (31) dovlecel (17) dulceata (14) lamaie (14) mancare la pachet (27) mascarpone (11) masline (13) mic dejun (14) morcovi (25) mozzarella (11) nuca (22) orez (11) oua (22) parmezan (14) paste (19) patrunjel (11) porc (13) prajitura (24) pui (18) retete cu pui (18) retete italienesti (14) retete la cuptor (30) retete peste (12) retete porc (11) retete prajitura (14) retete pui (14) retete simple (11) retete simple si rapide (44) retete simple si usoare (106) rosii (31) salata (17) selgros (51) selgros cauta pasiunea (15) sfaturi utile (14) spanac (17) usturoi (19) zmeura (15)

@2017 - Corina Ureche. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
This website uses cookies to improve your experience. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ