Ciorba de ardei umpluti sau zama de ardei, cum ii spunem noi in familie, este un preparat pe care orice ardelean il cunoaste, fara doar si poate. Uneori chiar o intalnesti sub denumirea de ciorba ardeleneasca de ardei umpluti. Daca nu ati mancat pana acum bunatatea asta si va intrebati cum merg ciorba si ardeii umpluti impreuna, va zic eu ca merg ca unsi!
In general este o mancare de vara, dar se pregateste si in alte sezoane. Dar vara, cand in gradina ai de toate si ardeii sunt cei mai gustosi, parca e si pacat sa nu pui de o oala mare de zama. Pentru umplutura se poate folosi fie carne tocata de porc, fie de vita, fie amestec.
Nu ma mai lungesc ca imediat ne toropeste vara si asta e o reteta de avut la indemana!
Ingrediente Ciorba de ardei umpluti
- 500 g carne tocata (amestec de vita cu porc)
- 120 g orez
- 2 morcovi mici
- 1/2 telina micuta
- 1 pastranac mic
- 14 ardei galbeni (marime medie)
- 2 rosii
- 200 ml bullion sau suc de rosii
- ulei de floarea soarelui
- sare si piper
- cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- 1 crenguta cimbru proaspat
- 1 legatura patrunjel proaspat
Mod de preparare Ciorba de ardei umpluti
Pentru inceput vom pregati ardeii ce urmeaza a fi umpluti. Ii spalam, apoi le indepartam codita cu ajutorul cutitului, scobim cotorul si indepartam codita. Cand cumparati ardeii, alegeti-i sa aiba aproximativ aceeasi marime. Sunt de preferat ardeii micuti sau de marime medie. Avem ardeii pregatiti, asa ca mergem mai departe si pregatim si umplutura.
Curatam si spalam legumele.
Ceapa o tocam marunt, iar morcovii, telina si pastarnacul le dam pe razatoare.
Intr-o tigaie incingem putin ulei si adaugam ceapa. O calim 3-4 minute, apoi adaugam jumatate din cantitatea de morcov dat pe razatoare. Amestecam si calim 1 minute, apoi adaugam carnea tocata, sare, piper si putin cimbru uscat. Amestecam si adaugam si orezul imediat dupa ce carnea isi schimba culoarea. Amestecam si stingem focul.
Tocam marunt jumatate din legatura de patrunjel, o adaugam in tigaie si amestecam. Compozitia este gata.
Umplem ardeii cu compozitia pregatita, lasand in jur de 1 cm spatiu liber in partea de sus. Taiem rosiile in felii si punem in fiecare ardei umplut cate o felie. Cu rol de capac, astfel in timpul fierberii umplutura nu se va imprastia.
Mai departe pregatim ciorba.
Punem pe foc o oala incapatoare cu putin ulei si adaugam legumele date pe razatoare. Le calim pana sunt moi. Stingem cu bulion sau suc de rosii, condimentam cu sare si piper si adaugam crenguta de cimbru si foile de dafin. Completam ciorba cu apa, in functie de cata ciorba dorim sa facem, tinand cont si de numarul ardeilor.
Cand ciorba incepe sa fiarba scufundam pe rand ardeii in oala. Daca dupa ce adaugati ardeii in ciorba considerati ca zeama este prea putina, adaugati bulion sau apa. Gustati si vedeti daca mai este nevoie de condimente.
Lasati ciorba sa fiarba pe foc mic pana ardeii sunt fierti, moi. La final, tocam marunt patrunjelul ramas si il adaugam in ciorba.
Serviti ciorba de ardei umpluti cu smantana si pofta buna!
P.S. Pe vremuri, la final, mama pregatea galbenusuri amestecate cu smantana grasa si le adauga in ciorba inainte de a opri focul. Puteti incerca si aceasta varianta!
Acest articol poate fi gasit si pe www.selgroscautapasiunea.ro, unde alaturi de alti colegi bloggeri incercam sa redescoperim retete demult uitate.