Prajitura cu piscoturi si visine sau Prajitura Tina. De unde Tina? De la carantina (pentru viitoare amintiri, consemnez aici ca in vreme ce eu stau in casa scriind aceste randuri, COVID-19 pandeste de afara).
Prajitura am facut-o dupa reteta salamului de biscuiti, dar cu piscoturi. Cu ocazia acestei izolari la domiciliu, am facut un inventar al ingredientelor din camara, dulapuri, cutii si cutiute. Am descoperit o multime de ingrediente in prag de expirare, printre care si piscoturile astea. In mod normal as fi facut un tiramisu, insa nu am avut mascarpone si nu este un motiv suficient de bine intemeiat pentru a iesi din casa.
Visinele folosite sunt conservate de mama, inca din 2018. 3 borcane am in camara si vreau sa le folosesc cat mai curand. Ma gandesc sa fac si un pandispan pufos cu ele. Daca nu aveti visine, folositi alte fructe proaspete sau decongelate.
Ingrediente Prajitura cu piscoturi si visine – Prajitura Tina
- 400g piscoturi
- visine sau alte fructe (zmeura, capsuni, afine)
- 300ml lapte
- 150g unt
- 30g cacao
- 40g zahar
- extract/esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu piscoturi si visine – Prajitura Tina
Maruntim piscoturile din cutit. Initial m-am gandit sa le pun in robotul de bucatarie, insa s-ar fi ales praful de ele. La propriu. Cea mai buna metoda este maruntitul din cutit, ca sa ramana bucatele faine de piscoturi.
Intr-o craticioara am pus laptele, untul, cacaua, zaharul si vanilia. Am pus totul pe foc si am lasat cat au dat un clocot. Am amestecat pana untul a fost topit si siropul a iesit bine omogenizat.
Intr-un castron incapator am pus piscoturile maruntite, am turnat siropul de cacao si am pus visinele. Am amestecat bine cu o lingura, apoi am rasturnatul compozitia intr-o tava (30×20 cm). Cu lingura am nivelat bine prajitura si am presat bine compozitia. Am pus tava la frigider pentru cateva ore (adica vreo 4-5 ore), abia apoi am taiat prajitura.
De preferat ar fi sa lasati tava peste noapte. A doua zi prajitura cu piscoturi si visine se va taia super usor.