Saratelele cu chimen sunt printre gustarile noastre preferate, dar pana acum nu m-am incumetat sa le pregatesc acasa. Stiam ca sunt migaloase tare si ca te tin ceva vreme langa plita, dar ce nu face omul pentru pofta lui?
La cat sunt de gustoase aceste saratele cu chimen la presa, pentru masa de Craciun nici nu ne-am gandit la o alta gustare sarata. Chiar daca coptul lor dureaza ceva vreme, nu pot zice ca nu e asa, va asigur ca merita orice efort. Nimic nu se compara cu gustul copilariei, asa ca hai toata lumea la saretele cu chimen!
Am folosit si la aceasta reteta unt LURPAK. Saratelele au iesit fragede si pline de gust. Saratelele merita Lurpak, Craciunul merita Lurpak!
P.S. Atat presa cat si reteta le am de la finuta mea. Dana, iti multumesc mult pentru sprijinul logistic si administrativ. 🙂
Ingrediente Saratele cu chimen la presa
- 500 g faina
- 125 g unt sarat la temperatura camerei (LURPAK am folosit eu)
- 125 g branza de burduf
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- 1 pliculet praf de copt
- 2 lingurite chimen
- 130 ml lapte
Mod de preparare Saratele cu chimen la presa
Intr-un castron incapator punem faina si untul taiat cubulete. Framantam cu degetele pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam branza, oul, praful de copt, sarea, chimenul si laptele. Framantam in continuare pana cand aluatul se dezlipeste de pe maini.
- Pastrati la indemana 1-2 linguri de faina in cazul in care aluatul este prea lipicios. Adaugati-le doar daca este nevoie.
Din aluat modelam bile de marimea unor chiftele. Mie mi-au iesit 70 de astfel de bile.
Am pus presa pe flacara plitei, iar in mijloc am pus, pe rand, bilele pregatite. Am copt saratelele 1 minut pe fiecare parte, apoi le-am scos intr-un cos.
In functie de presa, timpul de coacere difera. Exista presa in care pot fi coapte 4 bucati in acelasi timp, ceea ce e super. In presa mea am putut coace doar una, dar nu a fost cu suparare. 🙂
Pofta buna, dragii mei!