Quiche cu ricotta si leurda – primavara adevarata in bucataria mea! Si am impartit primavara in doua si am luat o parte cu mine la birou. A doua parte l-a insotit pe Petru, desigur! 🙂
Foarte multe si marunte despre aceasta minune de quiche cu ricotta si leurda nu va pot spune. Crusta clasica de quiche si o umplutura suprinzatoare. Ricotta catifelata face casa foarte buna cu leurda usturoiata, asa ca nu ezitati sa o luati in considerare intr-o zi in care sunteti in pana de idei culinare.
Ma veti intreba de leurda, nu-i asa? Pai despre ea numai de bine! Am avut la congelator, pusa de mama mea draga. Dar am auzit eu ca incepe sa apara in piete. Si daca nu a aparut si vreti musai sa faceti tarta cu ceva verde si proaspat, luati 2 maini de spanac.
Problem solved!
Ingrediente pentru crusta
- 250 g faina
- 125 g unt rece (taiat cubulete)
- 6 linguri apa rece
- un varf de cutit sare
Ingrediente pentru umplutura
- 250 g ricotta
- 2 legaturi leurda proaspata
- 3 oua
- 200 ml smantana pentru gatit
- sare (dupa gust)
- piper
- un varf de cutit de nucsoara
Pentru crusta cea fantastica pui faina intr-un bol impreuna cu untul si sarea. Incepi sa framanti pana cand aluatul capata consistenta nisipului, apoi adaugi apa. Framanti in continuare pana cand aluatul se dezlipeste frumos de pe maini. In cazul in care ti se pare prea umed adauga putin faina si mai framanta-l putin.
Modeleaza aluatul sub forma de bila, trage o folie de plastic peste el si lasa-l la frigider macar 1 ora.
- Eu pun apa treptat. Incep cu 2-3 linguri, framant, apoi mai adaug pana obtin textura potrivita. Fac acest lucru deoarece am observat diferente in functie de tipul de faina pe care il folosesc.
Pentru umplutura spala si usuca frunzele de leurda, apoi taie-le marunt. Intr-un vas sparge ouale si amesteca-le cu sare, piper si nucsoara, apoi adauga ricotta si smantana. Amesteca si adauga si leurda maruntita.
Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul de lucru pe care ai presarat faina, intr-o foaie potrivita pentru tava ta. Eu am folosit o forma cu diametrul de 23 cm.
Unge tava cu putin unt si tapeteaza-o cu faina, apoi pune aluatul intins in ea. Inteapa din loc in loc aluatul, apoi da-l la cuptor pentru 10 minute, la 200 grade. Musai musai cuptorul sa fie preincalzit!
- In mod normal ar trebui pusa o greutate peste aluat, cum ar fi boabele de fasole, dar eu sar peste acest pas si crusta imi iese fara denivelari. Totusi, daca esti pe la inceputurile bucataritului, pune peste aluat folie de copt si adauga boabele, apoi da tava la cuptor.
Cum “asamblezi” quiche cu ricotta si leurda
Mai ai un pas si ai trecut hopul!
Scoate crusta coapta din cuptor si redu temperatura la 180 de grade. Adauga peste crusta umplutura pregatita si pune din nou tarta la cuptor pentru 30 de minute sau pana cand e rumena in obrajiori.
- Daca vrei o tarta smechera pune din loc in loc cateva rosioare. Aduc un plus de aroma si arata si bine!
Poti manca quiche cu ricotta si leurda atat rece, cat si calda. Eu o prefer rece + se poate taia mult mai bine.
Pofta buna!