Este chiar ea: Prajitura de care te indragostesti pe loc sau Prajitura cu fructe si frisca. Am aceasta reteta de la mama mea si abia am asteptat sa o testez si sa o dau mai departe, chiar este un dulce deosebit. Vorbim de o prajitura rasturnata, insa fara zahar ars de aceasta data. Este acel desert pe care il putem pregati cu (aproape) orice fruct, indiferent de sezon, pentru ca se pot folosi atat fructe proaspete cat si congelate.
Ingrediente si mod de preparare Prajitura cu fructe si frisca
Am pornit cuptorul la 180°C (ventilatie si caldura sus-jos). Am pus hartie intr-o tava cu dimensiunea 21x25cm.
In tava am pus 300g fructe si 50g zahar, am amestecat si le-am intins pe hârtie.
- Fructele au fost decongelate inainte si am pus si zeama lasata de ele. Se poate face fara sucul lor sau cu fructe proaspete de sezon.
- Daca folosim si zeama fructelor, prajitura va iesi mai umeda, tineti cont de acest aspect.
Am separat 5 oua. Albusurile le-am batut cu 100g zahar pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat galbenusurile si 50ml ulei si am mixat la viteza mica doar cat am omogenizat totul. Am pus vanilie, am amestecat, apoi 100g faina si 3g praf de copt. Am amestecat cu un tel tip para cu miscari usoare.
Am turnat compozitia peste fructe, am nivelat si am dat prajitura la cuptor 25-30 minute (faceti un test cu scobitoarea).
Dupa coacere am lasat prajitura 20 de minute in tava, apoi am rasturnat-o pe un platou (cu grija, va rog) si am indepartat hartia de copt. Asa se raceste si mai repede. Dupa racirea completa am intins pe deasupra un strat de frisca pentru care am folosit 200ml smantana pentru frisca 30% grasime si 60g zahar.
- Va recomand sa folositi o smantana pentru frisca naturala, nu vegetala. Frisca vegetala schimba total gustul prajiturii si nu in bine. (branduri pe care le folosesc eu: La Dorna, Pilos, Elle & Vire sau smantana pentru frisca de la producatori in care am incredere, cum ar fi Lactate Lechinta).
Prajitura e dulce-acrisoara, racoroasa chiar. Cred ca merge excelent chiar si pentru masa festiva pregatita pentru diverse ocazii, inclusiv sarbatori.
Spor la indragosteala, Urecheatilor!
Va recomand si reteta Prajiturii cu branza si fructe – CLICK AICI!