Va spuneam intr-un articol anterior despre preocuparea mea pentru mancarea la pachet, iar astazi vreau sa va iau cu mine la cumparaturi. Vorba vine, am fost deja la cumparaturi, dar m-am gandit sa va vorbesc putin despre ingredientele ce se gasesc in general in cosul nostru de cumparaturi, alimente care nu imi lipsesc din bucatarie si care ma ajuta sa construiesc diferite combinatii pentru caserole.
Inainte de toate vreau sa va spun ca foarte des imi incep cumaraturile tocmai de la raionul de caserole. Nu ca nu am avea suficiente, insa mereu apar alte caserole, cu altfel de sisteme de inchidere, cu compartimentari diferite etc. Le preferam pe cele de sticla deoarece mancarea se pastreaza mult mai bine, dar si sunt mai usor de intretinut, iar daca putem sa folosim mai putin plastic, o facem.
Alimente care nu imi lipsesc din bucatarie
Pastele. In general cumpar doua sau trei feluri de paste. Spaghette si fusili sau farfalle. Spaghettele le gatesc alaturi de sosuri,de rosii si smantana, iar fusili ii folosesc de cele mai multe ori in salate. Stiu ca multe persoane evita sa puna la caserola paste cu sos. Desigur ca ele sunt foarte gustoase proaspete, insa o lingura de apa ori lapte in momentul reincalzirii face minuni. Testat! De asemenea, pastele merg foarte bine in salatele reci, alaturi de legume sau carne.
De obicei aleg pastele integrale, mi se par si mai gustoase decat cele obisnuite, dar si pentru faptul ca nu mananc faina alba. Pe langa cele integrale, am pus in cos si laste cu linte si mazare. Nici nu stiam ca exista, asa ca supriza a fost placuta.
Pentru sosurile pentru paste si alte mancaruri, pun pe lista de cumparaturi si un sos de rosii in care doar arunc cateva frunze de busuioc si condimente.
Orezul. Noi suntem fani orez si se potriveste atat de bine la birou in caserola. Il folosesc in supe, salate, ghiveciuri, ardei umpluti si multe altele. Chiar si supele le puteti lua la serviciu, intr-un borcan sau intr-o caserola speciala. De data asta am ales si un orez negru, fiindu-mi recomandat de o prietena. Vreau sa il testez musai musai.
Nautul este un alt ingredient care ne place si in ultima perioada iau varianta uscata. Il las peste noapte la hidratat si il fierb a doua zi. Din naut pregatesc hummus, tocanite sau il pun in salate. Toate sunt potrivite pentru mancarea in caserola.
IDEI PENTRU MANCARE LA PACHET – VEZI AICI!
Pentru zilele in care timpul este foarte, foarte limitat, am luat si un amestec de legume pentru wok. Te salveaza un-doi! Il pun in wok cu putina apa, apoi adaug sos de soia si putin amidon. Langa legumele acestea pun mereu taitei de orez.
Imi place foarte mult porumbul la conserva si in ultima vreme am tot cautat porumb fara zahar adaugat. L-am gasit in Selgros si tare m-am bucurat. Imi place sa il pun in salatele de ton cu verdeturi si uneori il pregatesc si ca garnitura, tras in putin unt la tigaie cu fulgi de chili. Tot la conserva am luat si ton, pentru salate sau creme de branza.
Pestele nu ne lipseste din dieta, asa ca de fiecare data luam ceva de la raionul de peste proaspat. De data asta am pus in cos pastrav si somon file. Somonul l-am folosit pentru caserola de a doua zi, iar reteta o veti gasi mai jos.
De pe lista nu lipsesc aproape niciodata branzeturile si chefirul. Mult chefir. Pe langa faptul ca este sanatos, te poate scoate din impas foarte usor la micul dejun, chiar si la birou. Poate fi mancat simplu, cu cereale sau fulgi de ovaz, ori adaugat in smoothies.
Desigur, trecem obligatoriu si pe la raionul de legume fructe, mereu avem ceva de luat de acolo. De data aceasta am luat cartofi dulci, rosii, mixuri de salate si ardei galbeni (am in plan ardei umpluti cu orez brun si ciuperci). Apropo de mixurile de salata ambalate, stiu ca pot lua salata verde separat si sa imi fac amestecuri de salate, dar atata vreme cat pot sa imi usurez munca, de ce sa nu o fac? Daca mancarea pe care o pun la caserola cere si o salata, mi-e mult mai simplu sa iau o mana din punga peste care adaug o rosie ori castraveti. Luati cu voi la birou o punga din aceasta, cateva legume, branzeturi, o conserva de ton (daca va place) si ce mai vreti voi. Eu numesc asta kitul de supravietuire la birou. Va puteti face pranzul la fata locului in cinci minute!
De aceasta data am completat lista si cu produse fara zahar, dulceturi, napolitane si ciocolata. Nu consum zahar de ceva vreme, iar pentru momentele de pofta maxima e bine sa am in casa ceva dulce.
Acestea ar fi ingredientele principale pe care le cumpar pentru casa si mancarea de la pachet. Bineinteles, lista continua cu alte produse care completeaza ceea ce am in casa. Intotdeauna, inainte de a pleca la cumparaturi, arunc un ochi prin ceea ce am in frigider, congelator si camara. Imi fac o idee despre ce as putea gati si de ce as mai avea nevoie.
Va spuneam mai sus ca am si o reteta, asa ca iata o idee super simpla pentru luat la birou: Somon la cuptor cu cartofi dulci si salata. Da, putem sa ne punem peste la birou. Da, miroase, dar toate mancarurile miros pana la urma. In plus, majoritatea companiilor au (sper) un loc destinat pentru liat masa, asa ca nu vad nici un impediment in a manca peste in pauza de masa.
Somon la cuptor cu cartofi dulci si salata
- 300g somon proaspat file
- ½ lamaie
- 2 cartofi dulci
- 3 linguri ulei de masline
- Sare si piper
- Boia afumata
- Cimbru proaspat (merge si cel uscat, desigur)
Am preincalzit cuptorul la 190C si am pregatit o tava de copt.
Cartofii dulci i-am curatat de coaja si i-am taiat bastonase (nici prea groase nici prea subtiri), apoi i-am asezat in tava pregatita. Intr-un castron am pus: uleiul de masline, sare si piper, boia afumata. Am amestecat si am turnat amestecul peste cartofii dulci si am adaugat cimbrul taiat marunt. Am dat tava la cuptor 15 minute.
Dupa cele 15 minute am scos tava din cuptor, am tras cartofii dulci intr-o parte si am pus somonul file in tava trecandu-l prin uleiul de pe cartofi. Am stors lamaie peste somon si am dat tava din nou la cuptor pentru 15 minute.
Am pus totul intr-o caserola, impreuna cu o salata cu rosii. Simplu, chiar e simplu!
Sper ca reteta de astazi sa va ajute si pe voi. Nu ezitati sa-mi spuneti cum va organizati voi cumparaturile si ce ingrediente nu va lipsesc niciodata din casa.