In general, duminica este ziua dedicata familiei. Este ziua saptamanii in care toata lumea este acasa, fara alte treburi pe cap si ziua in care ne punem cu totii fain-frumos la masa pentru a ne bucura impreuna de mancaruri gustoase.
De pe masa noastra nu lipsesc supele sau ciorbele. In general, duminica facem supa de pui cu taitei sau galuste de gris, iar carnea o mancam cu piure de cartofi si muraturi, pilaf de orez si salate. Depinde de la caz la caz.
Daca faceti click> aici veti gasi un meniu de duminica cu supica de pui.
Daca nu facem o supa de pui, alegem o supa de perisoare ori una cu multe legume si eventual carne si orez, cum ar fi a la grec sau radauteana. Ca fel principal avem in marea majoritate a cazurilor un fel de carne si garnitura, dar avem si diferite combinatii vegetariene: cartofi la cuptor cu ciuperci sotate, cascaval pane cu salata sau legume facute la grill.
Pentru ca azi e vineri, va dau o idee pentru duminica ce vine, o combinatie de mancaruri ce am facut-o cu 2 saptamani in urma. Am avut si musafiri atunci, pe finii nostri, si s-a mancat tot-tot, asadar garantam pentru deliciosenii.
Am ales o supa bogata in legume, carne de pui si putin orez. Am acrit-o cu lamaie si cine a dorit a completat cu smantana. Nu prea am ce sa spun mai multe despre supa asta, e o clasica facuta cu ce ai prin camara si frigider. De aceea, intotdeauna iese super buna.
Azi vreau mai degraba sa ma concentrez pe felul principal. Radacinoase la cuptor si costite de porc fierte in bere.
Sper sa va placa meniul propus si astept cu interes idei si de la voi. Chiar sunt curioasa pregatiti atunci cand va adunati cu totii in jurul mesei.
Ce mancam duminica – felul principal si desertul
Fel principal – Radacinoase la cuptor si costite fierte in bere
Pentru garnitura am folosit: cartofi, cartofi dulci, morcovi, sfecla si ceapa rosie.
Le-am curatat, spalat, feliat sau taiat cuburi si le-am pus pe toate intr-o tava mare de cuptor. Am picurat ulei de masline pe deasupra, sare, piper si cimbru uscat.
Le-am amestecat si le-am dat la cuptor pana cand au fost patrunse si usor rumene in obraji. Adica +/- 1 ora, 1 ora si un pic 🙂
Apropo, puteti face langa radacinoase un mujdei de usturoi cu smantana. Numa zic!
Costitele fierte in bere
Am folosit 1,5 kg de costite afumate si 3 doze de bere (bineinteles, puteti folosi si o bere fara alcool). Alegeti orice tip de bere va place, insa cu bere neagra ies mai bune si mai aromate.
Am pus costitele intr-o oala incapatoare, am adaugat berea (daca berea nu trece peste costite mai adaugati apa), o crenguta de cimbru, 2 linguri de mustar clasic, 4 linguri sos de soia (poate fi optional), 2 foi de dafin si piper boabe (sarea o punem la sfarsit, daca mai este cazul).
Am lasat costitele acoperite la foc nici prea mic, nici prea mare in jur de 2 ore. Dupa cele 2 ore am luat capacul si le-am lasat sa mai fiarba cca 30 de minute. Dupa 2 ore jumate am avute costite fragede de se desprindeau singure de pe os si un sos consistent si aromat.
Sosul l-am pus separat pe masa, intr-o sosiera, si fiecare s-a servit dupa pofta.
Langa costite si radacinoase am avut si castraveti murati care tare bine au impletit basmul nostru.
Desert – Panna cotta delicata cu dulceata de capsuni
De ce panna cotta?
- Pentru ca este un desert gustos si economic.
- Poate fi servit cu sosuri dulci, cu dulceturi de tot felul si chiar cu fructe proaspete.
- Putem adauga ciocolata topita in compozitie si avem o minunata panna cotta ciocolatoasa.
Cu panna cotta te poti juca dupa pofta si dorintele inimii. De aceea, e o iubesc tare tare!
Pentru reteta de panna cotta faceti un click> aici.
Pofta buna tuturor!