Ciorba de perisoare cu smantana este una dintre preferatele noastre. Este nelipsita de pe masa noastra, indiferent de ocazie. Fie ca vorbim de masa de Anul Nou, de mesele colorate de aniversari si tot felul de alte bucurii ale vietii, ciorba de perisoare ne-a fost alaturi mereu!
Ciorba de perisoare e potrivita oricarui sezon. Parca nimic nu bucura mai tare trupul si sufletul decat o farfurie aburinda cu ciorba, nu-i asa? Chiar si vara! Ce e drept, parca in sezonul legumelor proaspete ciorba e mai aromata si mai plina de gust.
Dar cum se face o ciorba de perisoare cu smantana? Hai ca iti dau eu reteta! Am facut-o asa cum m-a invatat mama si pot spune ca mi-a iesit ca a ei. Aproape. 🙂 Pana la urma, mancare cum fac mamele noastre nu face nimeni. Banuiesc ca sunteti de acord.
La final i-am adaugat smantana amestecata cu gabenus de ou. Insa acest pas nu trebuie urmat intocmai. Poti lasa ciorba simpla si sa adaugi smantana ori chiar iaurt in momentul servirii direct in farfurie.
Ingrediente Ciorba de perisoare cu smantana
Pentru perisoare:
- 500 g carne tocata (porc+vita)
- orez
- 1 ou
- 1 lingura cu varf de faina
- ½ ceapa rosie tocata marunt (sau 1 ceapa mica)
- ½ morcov dat pe razatoarea mica (sau 1 morcov mic)
- sare si piper (dupa gust)
- 3 fire patrunjel tocate marunt
Pentru supa:
- ½ telina mijlocie (sau 1 telina mica)
- 2 morcovi
- 2 radacini pastarnac
- ½ ceapa
- 2 fire de leustean proaspat
- ½ legatura patrunjel proaspat
- 1 rosie
- orez
- sare si piper
- 2 galbenusuri
- 4 linguri smantana
- 3,5 l apa
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare Ciorba de perisoare cu smantana
Pregateste o oala incapatoare.
Curata morcovii, pastarnacul si telina, apoi taie-le cubulete.
Curata si ceapa si toac-o marunt.
Pune uleiul in oala si adauga legumele. Caleste-le 3-4 minute.
Adauga rosia taiata cubulete (daca doresti o poti decoji), apa si firele de leustean.
Lasa supa pe foc sa fiarba.
Intre timp pregateste perisoarele. Amesteca toate ingredientele intr-un bol.
Ia cu o lingurita compozitie si modeleaza perisoarele intre palme. Eu le fac destul de mici, dar asta e strict o chestiune de preferinta.
Cand supa incepe sa fiarba, redu putin focul si adauga perisoarele una cate una. De indata ce perisoarele plutesc la suprafata, adauga si orezul ramas. Amesteca, potriveste de sare si piper si lasa ciorba la foc molcom pana cand perisoarele sunt fierte.
La final scoate firele de leustean din ciorba. Amesteca galbenusurile cu smantana si un polonic de supa fierbinte. Toarna amestecul in oala cu ciorba si amesteca incet.
Opreste focul, presara patrunjel tocat marunt si lasa ciorba sa se hodineasca vreo 10 minute.
Pofta buna!
- Poti adauga bors pentru o ciorba acra. Noua ne plac ciorbele neacrite.
- Daca iti place leusteanul, nu ezita sa il adaugi la final in ciorba. Tocat marunt. 🙂