Ciorba de carnati cu moare sau zama acra de carnati intra perfect in categoria mancarurilor de iarna, mancaruri satioase, hranitoare, cu porc, perfecte pentru incalzit trupul. Reteta nu imi apartine, o am de la buna mea prietena din liceu, Dana, care o are de la soacara ei de la Bistrita. N-as vrea sa se intrerupa lantul la mine, asa ca o dau cu drag mai departe.
Este o ciorba gustoasa care mi-a placut nu mult, ci foarte mult. Este o mancare simpla, nu are ingrediente sofisticate sau tehnici complicate. Si se face si super rapid, asa ca daca aveti carnati la indemana, nu mai stati pe ganduri!
Ciorba sau zama cu carnati nu imi este necunoscua cu totul. Mama mai pune din cand in cand carnati afumati in zama de cartofi, dar nu o acreste. Sau cel putin eu nu tin minte sa fi mancat acasa zama acrita. In familia mea toate zamurile sunt dulci indiferent de ce fel sunt ele. Cel mult se servesc cu ardei iute langa si cine vrea adauga in farfurie otet simplu sau otet din borcanul de ardei iuti. Dar foarte rar.
Revenind la reteta, vreau doar sa va spun ca pe langa indicatiile primite de la prietena mea, eu am adaugat putina boia si dafin. Boia pentru culoare si dafin pentru gust. Imi place foarte mult aroma lui si il folosesc la aproape orice zama.
Ma opresc cu vorba aici si va las mai jos reteta de ciorba de carnati cu moare.
Ingrediente Ciorba de carnati cu moare
- 500g carnati afumati
- 500ml moare
- 2 morcovi
- 1 telina mica
- 1 ceapa alba
- O ceasca de cafea cu orez
- 1 radacina de pastarnac
- 1 legatura patrunjel proaspat
- 3-4 linguri ulei
- 1 lingurita cimbru uscat
- ½ lingurita boia dulce
- 2 foi de dafin
- Sare si piper
- Smantana pentru servit
Mod de preparare Ciorba de carnati cu moare
Curata legumele de coaja si trece-le pe sub un jet de apa rece. Taie-le cubulete. Cat se poate de mici. Ceapa o toci marunt.
Taine carnatii rondele de un deget grosime.
Pune pe foc mic o oala incapatoare si toarna uleiul. Adauga carnatii si caleste-I doua minute, apoi adauga ceapa. Amesteca si dupa un minut adauga cubuletele de morcovi, telina si pastarnac. Adauga si cimbrul, dafinul si boiaua, amesteca si toarna in jur de 2 l de apa. Adauga si putina sare, dar nu prea multa, mai pui la final daca este cazul. Tine cont ca atat carnatii cat si moarea au sare si mai bine astepti pana la final decat sa fie prea sarata din start. Fierbe totul la foc mic vreo 20 de minute, apoi adauga orezul. Fierbe ciorba in continuare, amestecand din cand in cand, pana ce orezul este fiert.
Este momentul sa adaugi si moarea. Eu am pus 500ml, insa sfatul meu e sa adaugi treptat, in functie de cat vrei sa iasa de acra. Tot acum adauga sare, daca este nevoie, si piper.
Stinge focul, adauga patrunjelul tocat marunt si lasa ciorba sub capac vreo 10 minute.
Serveste-o cu smantana, ardei iute si pita proaspata.
Pofta buna!
Articolul face parte din campania Selgros cauta pasiunea, prin care ne dorim sa scoatem la lumina retete de familie, retete vechi si dragi.
AICI puteti vedea toate retetele pregatite de mine pentru aceasta campanie faina.
1 comment
O ciorba deosebita, o facea si mama mea , la Nasaud! Maine o sa fac si eu !!!