Fasole batuta sau fasole frecata cum ii spunem noi in Ardeal – o mancare simpla, fara pretentii, dar atat de delicioasa. Este perfecta pentru zilele de post, dar nu numai.
Reteta are foarte putine ingrediente, nu este deloc costisitoare si poate fi pregatita chiar si de cei incepatori.
Ingrediente Fasole batuta
- fasole boabe 600-700 g (alba am avut eu)
- 2 morcovi mici
- un pastarnac
- ceapa alba
- usturoi pisat 1-2 catei
- sare
- piper
- boia
- ceapa rosie (pt servit)
- ulei (optional)
Mod de preparare
Fasolea se tine la hidratat in apa rece minimum 2-3 ore, insa peste noapte ar fi ideal.
Dupa hidratare, fasolea se fierbe in apa cu sare. De obicei eu fac un schimb de apa, astfel ca dupa ce incepe sa fiarba, las fasolea pe foc circa 10 minute, apoi arunc apa si pun alta curata. In cea de a doua apa pun alaturi de fasole si pastranacul si morcovii.
Cand toate sunt bine fierte, scurg apa intr-un caston, apoi pasez cu ajutorul unui bleneder pana se obtine o pasta. Treptat adaug cate putina apa pana ajung la consistenta dorita. Condimentez cu sare si piper, adaug usturoiul pisat. De obicei pun si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, insa acest pas este optional. Fasolea este gata, haideti sa pregatim si ceapa prajita!
Intr-o tigaie calesc ceapa taiata julein in putin ulei la foc mic. Dupa cateva 3-4 minute, adaug boiau, amestec si mai prajesc totul 1 minute. Ceapa se pune in farfurie peste fasolea fierbinte.
Aceasta fasole batuta este o mancare care se face relativ usor, daca eliminam fiertul in mai multe ape, insa si asa este o mancare foarte buna si in zile de post si in restul anului.
Serviti fasolea fierbinte cu ceapa calita pe deasupra alaturi de muraturi, iar daca nu tineti post puteti sa asezati alaturi si carnaciori prajiti, dar si o salata de varza.
Pofta buna!
1 comment
offff ce bine arata da fac si io