O vorba din popor spune ca in viata ai nevoie de lucruri simple pentru a fi fericit. Pe scurt, aceasta este povestea acestui fudge de ciocolata cu lapte condensat si sare. Este un dulce care se pregateste din putine ingrediente, insa in simplitatea lui, este unul dintre cele mai gustoase deserturi.
In mod obisnuit, fudge-ul se pregateste din zahar, unt si lapte, iar ciocolata nu este un ingredient obligatoriu. Are o textura catifelata, densa si lipicioasa, te duce cu gandul la o caramea sau o ciocolata de casa gumata.
Ei bine, pentru mine ciocolata este un ingredient care nu poate sa lipseasca cand vine vorba de fudge si daca si tu iubesti la fel de mult ciocolata, imi vei da dreptate. Nu am urmat reteta traditionala cu ingredientele prezentate mai sus, ci am ales o varianta mult mai rapida, cea cu lapte condensat.
Reteta este perfecta pentru sezonul cald pentru simplu motiv ca petreci putin timp in bucatarie. Cred ca este ceea ce ne dorim cu totii, nu?
Musai de stiut inainte sa te apuci de treaba!
- Aceasta reteta este una de baza care poate fi imbogatita dupa preferinte: adauga nuci sau fistic pentru contrast de texturi, adauga putin cognac sau lichiorul preferat daca iti plac dulciurile cu alcool, pudraza la final cacao pentru un gust intens. Mai exact, joaca-te precum iti dicteaza pofta!
- Foloseste ciocolata Nestle Dessert Blanc pentru varianta de fudge cu ciocolata alba.
- Aroma de vanilie poate fi inlocuita cu cea de migdale, menta, lamaie sau cea care iti place cel mai mult.
- Daca iti place untul de arahide, poti sa il adaugi in compozitia de fudge in momentul in care pui aromele, vanilie in cazul meu.
- Taie fudge-ul cubulete si ambaleaza-le pe fiecare in hartie de copt. Rasuceste capetele si ai delicioase bomboane facute in casa!
Ingrediente Fudge de ciocolata cu lapte condensat si sare
- 615g ciocolata Nestle Dessert Noir
- 500g lapte condensat indulcit
- Semintele de la o pastaie de vanilie
- Sare de mare
Mod de preparare
Aceasta reteta se pregateste la bain marie, asa ca asigura-te ca ai pus pe foc o oala cu apa. Pregateste un vas termorezistent potrivit pentru a-l aseza pe vasul cu apa. Recomandarea mea este sa folosesti vase incapatoare, late, pentru a permite ciocolatei sa se topeasca uniform, fara a fi ingramadita.
De asemenea, pune hartie de copt intr-o tava. Tava poate fi de orice forma. Eu am folosit una cu dimensiunile de 24x20cm. Intr-o tava mai mare fudge-ul va fi mai inalt, desigur.
Rupe ciocolata in bucati mici in vasul pregatit. Adauga laptele condensat si sare. In ceea ce priveste cantitatea de sare, iti recomand sa adaugi o jumatate de lingurita. Gustul nu va fi pronuntat si asa vei putea adauga putina sare si la final, peste fudge. Oricum, gusta compozitia si adauga sare dupa gustul tau.
Pune vasul cu toate ingredientele peste cel cu apa (Atentie, vasul nu trebui sa atinga apa fierbinte). Redu focul, apa nu trebuie sa bolboroseasca. Amesteca des cu o lingura de lemn sau un tel pana ciocolata este complet topita. Adauga semintele de la pastaia de vanilie si din acest moment, tine compozitia pe foc 2-3 minute, amestecand mereu.
Pune compozitia in tava pregatita si niveleaza-o cu o spatula. Compozitia va fi densa, insa se va intinde fara probleme. Presara pe deasupra cativa fulgi de sare sau sare grunjoasa.
Pune tava la rece cateva ore pentru un fudge bine intarit sau pastreaza-o la temperatura camerei pentru unul mai cremos. Eu prefer a doua varianta.
Dupa ce fudge-ul s-a intarit, il poti portiona cum vrei tu.
Pofta buna!