Vinete cu parmezan la cuptor sau parmigiana di melanzane este una dintre cele mai faimoase si apreciate retete de origine italiana. Este o mancare vegetariana, care este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa, numai buna de luat la pachet la birou.
Este o reteta cu ingrediente accesibile indiferent de sezon. Vara merge de minune usor incalzita sau chiar rece, toamna-primavara este perfecta fierbinte. Nu pot spune ca este o reteta care se pregateste tocmai repede. Pregatitul vinetelor ia ceva vreme, insa orice efort merita din plin.
Vinetele pot fi pregatite in mai multe feluri: prajite in baie de ulei dupa ce au fost trecute prin faina, prajite simple, dupa ce au fost sarate, sau puse pe gratar sau in tigaia grill, asa cum am facut si eu. Am ales aceasta varianta pentru ca mi se pare cea mai rapida, dar si cea mai light. In plus, hai sa recunoastem, cui ii place sa prajeasca in baie de ulei in toiul verii? J
Chiar si forma vinetelor poate varia. Le puteti taia rondele sau felii pe lungime. Eu am ales cea de a doua varianta, potrivindu-se mai bine cu forma de copt pregatita. Daca folositi o forma rotunda, rondelele de vinete se potrivesc cel mai bine.
Ingrediente Vinete cu parmezan
- 1,4 kg vinete
- 200g parmezan razuit
- 200g mozzarella razuita
- 700ml passata de rosii
- 1 ceapa alba mare sau 2 mici
- 4 catei de usturoi
- 5-6 frunze de busuioc proaspat
- Ulei de masline
- Sare
VEZI MODUL DE PREPARARE IN VIDEOUL DE MAI JOS
Mod de preparare
Taeim vinetele felii groase de 1-2 cm, pe lungime. Presaram sare pe felii si le punem intr-o sita pentru a se scurge apa. Le lasam aproximativ 20-30 de minute.
Separat pregatim sosul de rosii. Incingem ulei de masline intr-o cratita si calim ceapa si usturoiul maruntite 4-5 minute. Adaugam passata si fierbem sosul pe foc mic aproximativ 15-20 de minute. La final adaugam busuiocul maruntit din cutit.
Tamponam vinetele cu un servetel absorbant si asezam feliile una langa cealalta pe un prosop. Vinetele trebuie sa fie bine zvantate inainte de a le praji.
Punem o tigaie, de preferat de tip grill, pe foc mediu, adaugam putin ulei de masline si prajim vinetele pe ambele parti. Le scoatem deoparte de un fund de lemn.
Avand vinetele prajite si sosul pregatit, putem asambla mancarea.
Incepem prin a porni cuptorul la 180 °C, functia de caldura sus-jos si ventilatie si pregatim o tava termorezistenta. Eu am folosit o tava de 30×20 cm.
In tava turnam putin sos de rosii si il intindem lejer. Asezam un strat de vinete, iar peste acesta turnam din nou putin sos de rosii. Presaram mozzarella si parmezan, apoi adaugam din nou vinete. Continuam cu sos de rosii-mozzarella-parmezan-vinete, astfel incat stratul final sa fie de branzeturi. Din cantitatile date mie mi-au rezultat 4 straturi de vinete.
Coacem tava de vinete cu parmezan 30 de minute, pana branzeturile se topesc si sunt bine rumenite.
Scoatem tava din cuptor si lasam mancarea sa se racoreasca minimum 15 minute. Astfel ne asiguram ca putem taia vinetele in sectiuni frumoase si ca mancarea nu se va imprastia in farfurie.
Pofta buna!