Daca cumva ati ajuns la aceasta reteta inseamna ca:
1. tocmai ati vazut postarea pe pagina urecheata de facebook;
2. aseara ati facut paste bolognese si v-ati ales cu o mandrete de castron de sos ramas si acuma nu stiti ce sa faceti cu el; 3. tare vi-s draga si ati intrat sa vedeti ce am mai gatit. Dar bineinteles ca nu in aceasta ordine 🙂
Eu am ajuns la reteta asta din cazua numarului 2, sosul ramas de la paste. La paste am ajuns pentru ca s-a intamplat niste carne tocata de vitel, proaspata, trimisa de mama la pachet. Am facut pastele, am mancat, a ramas sos (asa, un castron destul de decent), l-am reciclat a doua zi in pachetelelelelelelelelele astea bune.
Acuma daca nu aveti sos bolognese nu va dati peste cap. Sau puteti sa faceti un sos de la zero. Faceti o portie zdravana de paste si mancati pe loc si bagati si o tura de pachetelelelele care vor fi numa bune de luat a doua zi la pachet. Si sunt asa de faine ca pot fi facute si ca si aperitive sau gustari sarate la petreceri. Kisses :*
Ingrediente Pachetele bolognese cu aluat dospit
Pentru aluat Pentru umplutura
250 g faina alba cernuta 1 caston cu sos bolognese
½ pliculet drojdie uscata cascaval razuit
½ lingurita zahar Pentru finisat
½ lingurita sare 1 ou batut
4 linguri ulei de masline susan alb si negru
150 ml apa calduta seminte de mac
Mod de preparare Pachetele bolognese cu aluat dospit
Pentru aluat, punem faina cernuta intr-un castron, iar in mijlocul ei facem o gropita unde punem drojdia uscata. Pe margini, fara sa atinga drojdia, punem sarea si zaharul si uleiul de masline. Turnam apa calduta peste drojdie si framantam aluatul pana cand acesta se dezlipeste de pe maini (adaugati ulei daca aluat cere, ideea e sa se obtina un aluat elastic care se desprinde usor de pe maini).
Dupa framantare, acoperim castronul cu un prosop si il lasam 1 ora intr-un loc cald, la dospit.
Pe blatul de lucru presaram putina faina si rasturnam cu grija aluatul dospit din castron. Impartim aluatul in doua, pentru a-l manevra mai usor.
Cu un sucitor intindem aluatul intr-o foaie subtire, de cca 0,5 cm (ochiometric, bineinteles +/-, nu va apucati acuma de facut masuratori topografice).
Folosindu-ne de un pahar cu o baza mai mare, decupam cercuri din aluat. Eu am folosit o forma de patiserie cu zimti cu diametru de 8 cm, asa ca am decupat cu un capac de borcan mai marisor.
Pe fiecare cerc de aluat punem o lingurita (tot asa, +/-) de sos bolognese si putin cascaval razuit, apoi sigilam marginile aluatului. Cu forma aceea de patiserie a mers foarte repede, chiar o recomand. Nu va faceti probleme daca nu aveti la indeamana o forma din aceasta. Veti face foarte bine pachetelele sigiland aluatul cu furculita. Bine?
Asezam pachetele obtinute intr-o tava in care am pus hartie de copt si le ungem cu ou batut, apoi presaram susanul sau macul.
Coacem pachetele la foc moderat pana cand incep sa se rumeneasca, apoi le scoatem pe un grilaj pentru a se raci.
Se servesc calde sau reci. Personal imi plac putin caldute 🙂
*Din cantitatile date pentru aluat mi-au iesit 14 pachetele.
**Daca nu aveti sos bolognese de reciclat, puteti umple pachetelele cu sunca, cascaval, legume, etc.
2 comments
Ce pachețele cu surpriză ai făcut tu aici. 🙂 Cu sosul bolognese mai greu .. Dar aș încerca să împachetez niște brânzeturi amestecate, niște nuci cu miere, una-alta. Și îmi place și gadgetul tău de făcut pachețele. E haios foc.
Surprize, surprize 🙂
Uite, chiar aseara le-am refacut si le-am umplut cu branza de burduf si cas afumat. Vai ce bune au iesit!
Multumesc de vizita!