Sos cu ciuperci pentru paste sau sos bolognese vegetarian. De ce bolognese? Pentru ca se aseamana foarte mult cu celebrul sos pentru paste, atat ca gust, cat si ca textura. Este o reteta vegetariana potrivita pentru zilele de post, dar nu numai. Bineinteles, este o mancare numai buna de luat la pachet pentru pranzul de la birou. La reincalzire, trebuie doar sa adaugati putina apa sau sos de rosii pentru ca sosul sa recapete consistenta cremoasa. Si pe langa acestea, acest sos mai are un avantaj: se pregateste foarte repede si cu minimum de efort, pentru ca vom folosi un blender/robot pentru a marunti legumele.
Acest sos este incredibil, nici nu spui ca este vegetarian. Cum ziceam si mai sus, se pregateste repede pentru ca folosim un robot sau un blender pentru a marunti legumele. Procedand astfel, sosul va avea consistenta foarte apropiata de cel bolognese care are la baza carne tocata. Bineinteles, in lipsa aparaturii, putem taia foarte marunt legumele din cutit. Pe langa faptul ca este un preparat rapid si usor de facut chiar si de cei incepatori, mai are un avantaj: este unul economic. Ingredientele folosite sunt de baza, poate deja le aveti in casa sau urmeaza sa le cumparati. Pe langa cele enumerate, puteti adauga si ardei gras. Eu am folosit ciuperci champignon, insa la fel de bine puteti folosi si pleurotus, tot cu gust neutru.
Ingrediente Sos cu ciuperci pentru paste
- 500g ciuperci champignon
- 150g ceapa alba
- 150g morcovi
- 60g telina apio
- 3 catei de usturoi
- 800ml sos de rosii (passata sau chiar si un bulion mai consistent, mai gros)
- 400ml apa
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 lingurita oregano uscat sau cimbru
- pastele preferate
APASA PLAY – VEZI RETETA IN FORMAT VIDEO
Mod de preparare
- Morcovii, tijele de apio si ceapa le taiem bucati mari si le punem intr-un blender sau robot. Adaugam si cateii de usturoi.
- Pulsam de cateva ori, cat sa se marunteasca legumele, fara a se forma o pasta.
- Procedam la fel cu ciupercile. Le taiem in 3-4, apoi le maruntim in robot.
- Intr-o tigaie turnam uleiul si punem la calit legumele, pana sunt moi. Vor scadea in volum si isi vor modifica si culoarea. Aproximativ 5 minute.
- Adaugam ciupercile, sosul de rosii, apa si condimentele.
- Asezam un capac peste cratita si lasam sosul sa fiarba 30-40 de minute.
- Fierbem pastele preferate si le adaugam in sos.
Dar nu este obligatoriu sa adaugam pastele in sos. La fel de bine putem sa asezam pastele in farfurie si sa turnam sosul pe deasupra. A doua varianta este potrivita in special atunci cand nu se consuma la aceeasi masa toata cantitatea de sos.
Pofta buna!