Enchiladas cu pui, fasole si porumb. Nu stiu cum sunt enchiladas la mama lor acasa (poate candva voi pasi pe pamant mexican), dar stiu ca mie mi-au iesit bune si pot sa ma felicit pentru asta.
Ok, reteta o trimit cu drag catre Laura, care luna aceasta gazduieste “Retetele mexicane” in cadrul proiectului atat de frumos, The Food Connection, initiat de fetele de la Savori Urbane. In fiecare luna gatim altfel si ne face placere sa gustam din bunataturile altor popoare. Atat cat putem, bineinteles. Uneori nu se gasesc la noi diferite ingrediente, poate nici tehnicile specifice nu le stapanim prea bine. Dar cred ca ne apropiem cat de cat si ca efortul merita toata aprecierea.
Eu am ales sa fac enchiladas, mancare pe care o planuiam de foarte mult timp.
Enchiladas sunt rulouri de tortillas cu diferite umpluturi, acoperite cu sos picant. Umpluturile pot fi cu legume, carne, branza, fructe de mare. Sosul picant face totul aici, de aceea e bine sa faceti un sos acasa si sa nu il cumparati. Am folosit ardei piri-piri si sa-mi fie iertat gestul asta, stiu ca numa mexicani nu sunt, insa a fost tot ce am avut mai bun in casa.
Sosul mi-a iesit extraordinar, nici nu am cuvinte sa va spun. Am mancat si gol cu lingurita! Atat de bun e incat daca va plac mancarurile picante il puteti savura simplu alaturi de o tortilla usor coapta si crocanta. Incingeti in sos si gata!
Disfruta de buena comida!
Ingrediente Enchiladas cu pui, fasole si porumb
- un piept de pui mare cca 700g (+sare+piper+putin ulei de masline)
- o conserva de fasole rosie boabe (400g)
- o conserva de porumb dulce (200-22-g)
- 8 tortillas
- 100 g cascaval dat pe razatoare
- sos de rosii (ingrediente si mod de preparare mai jos)
Ingrediente pentru sos
- 500 ml sos de rosii
- o ceapa mare alba, taiata marunt
- un ardei gras rosu taiat cubulete
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 2 ardei iuti (piri-piri am avut eu) taiati marunt, curatati de seminte
- 1/2 lingurita fulgi uscati de chili
- o lingurita cumin
- o lingurita sare
- o lingurita piper
- 1/2 lingurita boia iute
- 3-4 linguri ulei de masline
Cum se pregateste sosul de rosii
Se incalzeste o tigaie si se toarna uleiul, iar cand este incins se pun ceapa si usturoiul la calit. Se calesc la foc mic cca 5 minute, pana cand ceapa este moale (aveti grija sa nu se arda). Se adauga si ardeiul gras si se lasa si el la calit pentru cateva minute. Se adauga ardeii iuti, sosul de rosii si condimentele si se fierbe sosul cca 20 de minute, pana cand mai scade si se ingroasa putin.
Se opreste focul si se da deoparte sa se racoreasca putin, apoi se transfera intr-un blender si se paseaza. Se toarna la loc in tigaie. Nu este obligatoriu sa dam sosul prin blender. Eu am procedat asa pentru ca am vrut un sos fin-fin.
Si acesta este sosul cu care vom lucra in continuare.
Pieptul de pui se taie fasii, se condimenteaza cu sare si piper si se rumeneste usor in putin ulei. (In poza cu ingedientele se vede cum am facut eu). Se scoate intr-o farfurie si se tine aproape.
Conservele de fasole, respectiv porumb se scurg de apa.
Asamblare enchiladas cu pui
Pregatiti un vas pentru cuptor suficient de mare pentru a incapea 8 tortillas rulate. Exista doua modalitati prin care puteti desavarsi aceste enchiladas:
Prima metoda (Si este si cea pe care am folosit-o eu.)
Din sosul obtinut am scos 8 linguri intr-un bol. In restul de sos ramas am pus carnea de pui, fasolea si porumbul si am amestecat. Amestecul obtinut l-am distribuit cat de egal am putut pe fiecare tortillas, apoi le-am rulat (ca pe clatite).
In tava de copt am pus 3 linguri se sos si le-am intins, apoi am asezat tortillas una langa cealalta.
Pe deasupra am turnat restul de sos si l-am intins, peste care am presarat cascaval si cateva boabe de porumb.
Am dat tava la cuptor pentru 40 de minute la 190 de grade (pana s-au rumenit frumos pe deasupra).
Inainte de servire am presarat cozi de ceapa verde tocata.
Cea de a doua metoda este una usor mai “murdara”, daca imi permiteti 🙂
Se trece fiecare tortilla prin sosul de rosii, pe ambele parti, apoi se pune pe o farfurie. Se aseaza pe tortilla carne de pui, fasole rosie, apoi se ruleaza si se aranjeaza in tava.
Se toarna pe deasupra sosul ramas si se presara cascaval.
Se coace la fel car si varianta de mai sus.
Oricum alegeti sa mesteriti bunatatea asta, sa aveti pofta buna!
2 comments
Ole! Ioi, ce bunatate ai facut aici! Ce culori si ce poze faine!
Iti multumesc, draga Oana!