Negresa fara zahar cu bilute de branza si cocos – o reteta aniversara!
Atunci cand am primit invitatia de a participa la competitia anuala organizata de Green Sugar am zis un “ioi” si am stat cateva zile pe ganduri. Eram in plin proces de schimbare a locului de munca, cu emotii, cu griji, cu temeri, cu timp putin si peste astea si cu un regim alimentar, cel de care v-am vorbit, dat de un medic nutritionist.
Medicul mi-a recomandat sa ma bucur si sa savurez un dulce daca ocazia o cere, insa sa nu fac din asta o regula. Si cum ocazia s-a ivit, am acceptat provocarea. Asta unu la mana.
Doi la mana, Green Sugar e indulcitorul pe care il folosesc de aproape un an de zile, atat in deserturi cat si in cafeaua de zi cu zi si cred ca ati mai citit pe blog cat de mult imi place, asa ca orice lauda i-as aduce acum, ar fi de prisos.
Dar nu v-am zis care a fost ocazia, asa-i? Pai, a fost chiar ziua mea de nastere. Si cum urma si aniversarea lui Petru imediat dupa a mea, am hotarat sa le sarbatorim impreuna. Si cum puteam sa marcam ziua mai bine daca nu cu ceva cu muuuulta ciocolata, asa cum ne place noua mai bine.
Am ales sa fac o negresa dolofana, cu bilute de branza si cocos la interior si glazura si fructe acrisoare pe deasupra.
Pentru mine, un desert special nu are ingrediente speciale. E un desert simplu și plăcut ochiului, care te face să te simti special. E desertul din care iei o îmbucătură și nu știi cum să o termini mai repede ca sa bagi din nou lingurița în el. Sună porno, I know, asa si trebuie sa fie!
E desertul pentru care ceri gazdei rețeta și la cateva zile o anunți că deja l-ai făcut și tu cu mânurile tale. Asta este un desert special, pentru mine.
Asa ca, reteta este una simpla si usoara, asa cum v-am obisnuit si pana acum. Stiti, genul acela de dulce, la care desi nu muncesti pana la extenuare iti aduce o satisfactie de milioane. Iar mie asta mi-a adus. Am avut si cativa invitati si trebuie sa stiti ca au fost surprinsi sa afle ca praji buna si neagra nu contine zahar.
Pe langa negresa am pregatit si Mojito. Tot fara zahar.
Ingrediente pentru negresa fara zahar
- 4 oua
- 170 g Green Sugar pulbere
- 200 g faina alba
- 240 g ciocolata 75% cacao
- 100 g unt
Ingrediente pentru bilutele de branza
- 300 g branza de vaci (slaba)
- 50 g nuca de cocos
- 1 ou mare
- 1 ou
- 3 linguri Green Sugar pulbere (sau mai mult daca va place mai dulce)
- 2-3 linguri faina alba
- semintele de la o pastaie de vanilie
Ingrediente pentru glazura si decor
- 200 g ciocolata 75% cacao
- 150 ml smantana pentru frisca
- coacaze rosii si menta proaspata
Cum pregatim negresa fara zahar
In primul rand, pornim cuptorul la 180 grade. Apoi, pregatim o tava de copt, rotunda, cu pereti detasabili si cu diametrul de 22 cm. Pe fundul tavii punem hartie de copt, dar la fel de bine o putem unge cu putin unt si apoi sa o tapetam cu cacao pudra.
Incepem cu bilutele de branza: toate ingredientele se amesteca intr-un vas, iar aluatul rezultat trebuie sa fie usor modelabil. Totusi, am cateva mentiuni de facut aici:
- branza de vaci trebuie sa fie cat mai bine stoarsa de zer
- dupa cum se vede, am notat in lista ingredientelor 2 sau 3 linguri de faina; puneti pentru inceput 2 linguri de faina si daca aluatul nu este usor modelabil, adaugati-o si pe a 3-a.
Din aluatul rezultat formam bilute, cu mainile umezite dupa fiecare, pe care le asezam in tava pregatita, avand grija sa nu se atinga intre ele.
Lasam tava cu bilute deoparte si pregatim aluatul de negresa.
Se topesc intr-o craticioara untul si ciocolata rupta bucati, la foc mic sau baie de aburi, pentru mai multa siguranta.
Se amesteca pana cand compozitia este omogena si se lasa deoparte sa se raceasca.
Separat, intr-un vas se mixeaza ouale cu indulcitorul pana cand compozitia isi dubleaza volumul, apoi se adauga ciocolata topita cu untul si se mixeaza pana cand amestecul este omogen.
Se adauga faina cernuta si se amesteca aluatul.
Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita, peste bilute.
Tava se agita/scutura usor, ca sa ne asiguram ca iese aerul din aluat (veti vedea mici bulbuci la suprafata).
Se da tava la cuptor pentru cca 30 de minute.
Facem si testul cu scobitoarea, dar nu uitati ca negresa trebuie sa ramana usor umeda la interior si indesata.
Dupa coacere negresa se lasa 15 minute in tava de copt, apoi se scot peretii formei si se transfera prajitura pe un grilaj. Se lasa sa se raceasca complet.
Cum pregatim glazura de ciocolata
Se rupe ciocolata bucati si se pune intr-un castron.
Frisca se infierbanta pe foc mic si se adauga fierbinte peste ciocolata.
Se pune un capac, iar dupa 5 minute se amesteca glazura pana cand este perfect omogenizata.
Glazura obtinuta se va lasa la racit si se va adauga peste negresa, la final.
Turnam glazura din mijlocul negresei si o rotim cu miscari delicate astfel ca glazura sa se intinda pana la margini si sa curga natural peste ele.
Decoram negresa cu coacaze rosii si frunzulite de menta.
Negresa fara zahar + Mojito
Bautura pe care noi am servit-o alaturi de aceasta minune delicata a fost Mojito. Recunosc, e bautura mea preferata si nu putea lipsi tocmai la aceasta ocazie de pe masa.
Pentru o portie am folosit:
-50 ml rom alb
-150 ml apa minerala
-menta proaspata
-1/5 limeta
-gheata
Intr-un pahar inalt se pun menta, romul, cuburile de indulcitor si limeta. Cu ajutorul linguritei de bar sau a uneia cu maner lung se amesteca ingredientele. Cuburile se topesc repede, nu va faceti probleme.
Se pune gheata in pahar si se completeaza cu apa minerala si, eventual, se mai adauga menta proaspata.