In fiecare an, cu ocazia aniversarii mele, pregatesc un tort cat de cat mai oaches. Anul acesta am ales sa pun pe masa un tort cat mai colorat, un tort curcubeu, pe care intentionam sa il fac de muuuulta vreme.
Rainbow cake sau tort curcubeu e un tort spectaculos, mai ales la taiere. Insa pe cat e de spectaculos pe atat este de migalos sa il pregatesti. Eu l-am facut cu 6 blaturi, si bineinteles, avand culori diferite, blaturile le-am copt pe rand. Daca intentionati sa il faceti eu va recomand sa folositit doua tavi si sa coaceti 2 blaturi in acelasi timp. Eu am avut doar una si a fost mai anevoios tot procedeul. Odata coapte blaturile treaba e simpla, puneti crema, ornati si gata 🙂 Piece of cake. Rainbow cake!
In alta ordine de idei, si cum se cuvine sa fac o analiza…ca doar e ziua mea, se pare ca sunt in anul schimbarilor. Mi-am schimbat locul de munca, m-am schimbat eu ca om, acum am schimbat si prefixul. Facut-am 30 de ani. Am o viata colorata din toate punctele de vedere, iar tortul a venit ca o exprimare materiala a sentimentelor mele. Sunt sanatoasa si am o familie speciala, ma simt apreciata si iubita, am prieteni minunati si simt ca partea frumoasa a vietii mele e doar la inceput. Pot spune ca am invatat multe pana in acest moment, dinamica vietii a avut grija sa imi dea palmele necesare pentru asta. Dar mi-am pastrat ambitia, care m-a caracterizat dintotdeauna, si am incercat sa raman mereu Corina, acel om vesel. Ceea ce va doresc si doua, dragi prieteni urecheati!
Ingrediente pentru blaturi
- 250 g faina alba
- 250 g unt 82% grasime
- 250 g zahar pudra
- 5 oua
- 10 g praf de copt
- coloranti alimentari
Ingrediente pentru crema
300 g smantana pentru frisca (eu folosesc de la Lechinta si mi se pare cea mai buna pentru frisca)
250 g mascarpone
Zahăr pudra (strict după gust)
semintele de la o pastaie de vanilie
Pentru ornat
250 ml smantana pentru frisca mixate cu 2 linguri de zahar pudra
bomboane colorate
Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, astfel ca inainte cu 1-2 ore de pregatire scoateti untul si ouale pentru blat din frigider.
Pentru blaturi:
– mixati intr-un bol incapator untul cu zaharul pana cand obtineti o crema foarte bine omogenizata;
– adaugati pe rand ouale, mixand dupa fiecare ou adaugat. Cand un ou este bine incorporat il adaugati pe celalalt si tot asa;
– amestecati faina cu praful de copt separat, apoi cerneti-le si adaugati-le peste compozitia de unt si oua. Amestecati cu o spatula compozitia pana la omogenizarea aluatului;
– pregatiti sase boluri si impartiti aluatul in mod egal. La aceasta operatiune va puteti folosi de cantar pentru mai multa precizie. Eu am pus in fiecare bol, pe rand, cate o lingura din compozitie pana cand am terminat aluatul.
– in fiecare bol se adauga coloranti si se amesteca pana se obtine o culoare frumoasa (si dorita ca si intensitate). Eu am folosit coloranti gel de la Dr. Oetker si am pus treptat colorant in aluat pana am ajuns la o culoare frumoasa. Am folosit culorile de baza: rosu, verde, galben si albastru, iar pentru portocaliu si violet am amestecat cantitati (de aproximativ) 1:1 de colorant. Pentru portocaliu am amestecat galben cu rosu, iar pentru violet am amestecat albastru cu rosu.
– se tapeteaza o tava (cu 16 cm in diametru) cu hartie de copt si se coc rand pe rand blaturile, pentru 20-15 minute la 180 de grade. Cuptor sa fie incins in prealabil. Verificati blaturile cu scobitoarea, si daca aceasta iese curata din ele sunt perfecte.
-scoateti blaturile pe un grilaj si lasati-le sa se raceasca complet.
Pentru crema bateti smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pana obtineri o spuma ferma, apoi adaugati semintele de vanilie si mascarpone. Amestecati crema sa fie bine omogenizata.
Asamblare si ornare:
– repartizati, cat de cat egal, crema intre blaturi;
– frisca pentru ornat o intindeti pe deasupra si pe lateralul tortului si uniformizati cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit cu lama lata.
– ornat, dupa bunul plac, tortul cu bomboane.
Dupa ornare, puneti tortul la frigider pentru cateva ore inainte de servire (eu l-am lasat peste noapte). Tortul se va taia mai bine, iar blaturile vor fi usor umede (ccea ce este si de dorit, avand in vedere ca blaturile nu se insiropeaza).
Nu-i asa ca este frumos acest tort curcubeu? Chiar daca e ceva de lucru pe el, va recomand din inima sa il incercati.
Pofta buna!
Am folosit reteta pentru blaturi a Isabelei, dar crema am ales sa o fac fara unt. Multumesc mult Isa pentru inspiratie. :*
4 comments
ioi, vai si tulai cat e de frumos!!! Te pup si te iubesc si inca o data LA MULTI ANI ma-sa lu' Ozzy!
Love u back :*
Buna,ce cantitate de zahar pudra trebuie sa folosim la prepararea cremei? multumesc
Salutare! Folosim zahăr după gust la cremă. Eu zic sa începi cu 50-60g, guști și mai adaugi dacă simțit nevoia. Cantitatea de zahar nu influențează rezultatul final al cremei. Mult spor!