Tentatia lui Jansson sau Janssons frestelse e o mancare cu specific suedez, foarte apreciata mai ales in perioada Craciunului. Variante sunt multe: cartofi taiati rondele sau pai, ansoa sau sardine in loc de sprot, ceapa cruda in locul celei calite, rezultatul este cam acelasi. La prima vedere te intrebi ce poate fi surprinzator la o combinatie de cartofi cu peste? Pai cam totul. Nici nu stiu ce argumente sa va aduc in favoarea ei, asa ca trebuie sa o incercati si sa vedeti.
Mancarea se face simplu de tot si chiar m-am straduit sa fac poze pas cu pas ca sa evidentiez asta. Chiar orice incepator o poate face. Trust me!
Reteta mea tantosa pleaca catre Teo, care luna aceasta gazduieste retetele din Bucataria nordica, din cadrul proiectului The Food Connection.
Ingrediente Tentatia lui Jansson
- 400g cartofi
- 350 g sprot in ulei
- 180 g ceapa alba
- 80 g unt
- 3 linguri pesmet
- 200 ml smantana pentru gatit
- Sare si piper
Mod de preparare Tentatia lui Jansson
Se porneste cuptorul la 190grade si se unde o tava de copt cu putin unt. Eu am folosit o tava de 22×15 cm.
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Se pastreaza o lingura din cele 80 g de unt, iar restul se pune intr-o tigaie la topit.
Se adauga ceapa tocata si se caleste cateva minute, pana cand aceasta este moale si usor sticloasa.
Cartofii se curata de coaja si se feliaza rondele, dar nu foarte groase (ca in imaginea de mai jos).
In tava pregatita se adauga o lingura de pesmet, apoi se aseaza un rand de cartofi si se presara sare si piper.
Se adauga peste cartofi jumatate din cantitatea de ceapa calita si se intinde uniform peste acestia.
Peste ceapa se pune un strat de peste (scurgem foarte bine uleiul din conserva).
Repetati pasii si finalizati cu un strat de cartofi peste care se toarna smantana pentru gatit astfel incat sa patrunda si printre straturile de cartofi. Eu am miscat putin cartofii din vas cu o furculita.
Se presara restul de pesmet pe deasupra. Untul ramas se aseaza din loc in loc peste pesmet.
Dam tava la cuptor cca 1 ora, pana pesmetul este auriu pe deasupra.
Dupa coacere lasam tava deoparte pentru 15 minute pentru a se racori.
Pofta buna!
2 comments
Faina minunatie ai pregatit!!
Ma bucur ca Food Connection ne-a "dezmortit" pe toti si ca am iesit din zona de confort. Am descoperit cu totii retete foarte faine.