Supa crema de cartofi si telina avem azi, o supa catifelata si aromata, dar si satioasa in acelasi timp. Ca de obicei ingredientele sunt accesibile si deloc scumpe. Poate le aveti deja in casa si chiar va intrebati ce puteti face din cativa cartofi si putina telina.
Rondelele mov-rosiatice pe care le vedeti in poze sunt chipsuri de sfecla facute in casa. Le ador efectiv! Pot fi pregatite si ca snack sanatos sau pot fi folosite la supe crema. Au o aroma faina de tot. Asta daca va place sfecla. In caz ca nu e tocmai pe gustul vostru, nu le pregatiti si gata. Spre finalul articolului voi scrie cum le-am pregatit pe minunate.
Supa crema de cartofi si telina poate fi imbunatatita, in functie de preferintele voastre. Puteti sa folositi condimente care va plac mai mult, chimenul nu este obligatoriu. Il puteti pastra sau inlocui cu cimbru, oregano etc.
Optional puteti praji cateva felii de bacon pe care sa le sfaramati in supa. Insa va asigur ca si fara carne, supa aceasta este suficient de “consistenta”. Sau puteti pune si gorgonzola sau parmezan. Yumm!
Ingrediente Supa crema de cartofi si telina
cantitati pentru aproximativ 4-5 portii (depinde si de portii :D)
- 4 cartofi mari
- 1 telina medie
- 1 ceapa alba mare
- 3 linguri pline de smantana grasa
- 1 lingurita chimen seminte
- sare
- piper
Mod de preparare Supa crema de cartofi si telina
Curatam legumele de coaja si le spalam. Taiem cartofii si telina cubulete, iar ceapa o taiem bucati mari.
Punem legumele intr-o oala impreuna cu semintele de chimen si sare. Adaugam apa cat sa treaca 2-3 degete peste legume.
- In caz ca aveti supa de legume sau supa de pui, nu ezitati sa o folositi. Supa iesi si mai gustoasa.
Punem oala pe foc si fierbem legumele pana sunt moi. Tragem oala de pe foc si lasam totul sa se racoreasca putin (5-10 minute). Adaugam smantana si pasam legumele cu un blender pana obtinem o crema fina. Gustam si adaugam sare daca mai este nevoie. Rasnim putin piper, amestecam si supa crema de cartofi si telina este gata!
Turnam supa in boluri, adaugam cateva picaturi de ulei de masline, seminte de chimen si ne bucuram de ea. Adica o mancam, nu doar o admiram. 🙂
Crutoanele nu ar trebui sa lipseasca, dar merge bine de tot si cu felii intregi paine prajita.
Mai jos va arat si cum am facut chipsurile de sfecla de care va vorbeam in introducere.
Chipsuri de sfecla la cuptor
Nu voi mentiona cantitatile, ci vreau mai mult sa va spun despre ce este vorba. Daca vreti sa faceti si voi, adaptati in functie de cate chipsuri credeti ca ati avea nevoie.
Am ales bucati de sfecla asemanatoare ca marime, pentru a nu fi diferente prea mari intre ele.
Sfecla se curata de coaja apoi se feliaza foarte subtire. Eu am folosit un cutit si am feliat cu grija, dar daca aveti feliator de legume este perfect!
Se bun rondelele de sfecla intr-un bol, se presara putina sare si se toarna putin ulei de masline. Se amesteca cu mana sau cu o lingura si se lasa in jur de 15 minute deoparte.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 150 grade si se pune hartie de copt intr-o tava.
Se pun rondelele in tava pregatita (ca in poza de mai jos) si se dau la cuptor pentru 40 minute. Se verifica dupa acest timp si daca inca mai sunt usor umede, se lasa pana se mai usuca putin.
Totusi, in cele 40 de minute mai verificati-le. Cuptoarele difera unele de altele si mai bine sa fim precauti.
Pofta buna!