Ciorba de cartofi cu afumatura este una dintre cele mai iubite mancaruri in familia mea. Dar chiar si fara afumatura ne place, doar cartofi si alte legume pline de gust si arome.
O pregatim iarna, vara, nu prea conteaza anotimpul. Iarna ne place sa o mancam cu smantana si ceapa rosie, vara o mancam cu ardei proaspeti sau ardei iute. Unoeri adaugam tarhon, alteori adaugam cimbru, dar nici frunzelor de leustean nu le spunem nu. Depinde ce avem la indeamana.
Cat priveste afumatura, pot sa va zic ca am incercat ciorba cu de toate. Ciolan, costite, scarita, carnati si muschi. Practic, ciorba asta se poate face cu orice fel de afumatura.
Reteta e simpla, simpla de tot si sper sa va placa!
Ingrediente Ciorba de cartofi cu afumatura
- 4-5 cartofi marisori
- 900 g carne afumata (am avut costite)
- 2 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- 200 ml bulion sau suc de rosii
- o ceapa
- sare, piper, boia
- 4-5 fire patrunjel proaspat
Mod de preparare Ciorba de cartofi cu afumatura
Punem la fiert afumatura intr-o oala cu suficienta apa, sa treaca bine peste carne. O lasam sa fiarba pana carnea se desprinde de pe os. Spumam din cand in cand daca este cazul si luam o parte din grasime cu lingura, in caz ca ni se pare prea grasa supa.
- Nu adaugati sare in supa decat la final. Unoeri, in functie de cat de sarata e afumatura, nici nu mai trebuie adaugata.
Cat timp fierbe carnea, ne ocup de restul ingredientelor.
Cartofii, morcovii si pastarnacul se curata si se taie cubulete. Cartofii cuburi mai mari, restul mai mici. Ceapa se taie marunt.
Odata fiarta afumatura, o scoatem din oala si o desprindem de pe oase, apoi o maruntim din cutit.
Adaugam in oala cu supa (cea in care a fiert carnea) ceapa, morcovii si pastarnacul. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi adaugam cartofii si carnea fiarta.
Turnam si bulionul sau sucul de rosii si putina boia. Lasam ciorba de cartofi cu afumatura sa fiarba pana cartofii sunt bine facuti.
Oprim focul, potrivim de sare si piper si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Ciorba de cartofi cu afumatura este gata! Se poate manca simpla sau se poate adauga smantana sau iaurt, cum doriti. Bineinteles, nu ar trebui sa lipseasca ceapa rosie sau ardeiul iute, dar sa stiti ca este gustoasa si fara. Mai ales daca ne mai si intalnim in ziua respective cu cineva. J
Pofta buna!