Tartele sarate sunt printre mancarurile mele preferate. Si nu doar ca imi place sa le mananc, dar imi place sa le si pregatesc. Minunile astea sunt printre cele mai versatile preparate. Practic, poti face ce combinatii vrei. Uneori o tarta este numai buna pentru a recicla resturi de legume, de carne sau branzeturi.
Tarta cu vinete si cascaval sau quiche o am in plan de ceva vreme. Din diferite motive nu am apucat sa o pregatesc, dar cred ca de acum incolo voi face reteta asta destul de des. Vinetele imi plac nu mult, ci foarte mult, iar combinatia de vinete si cascaval este minunata. Si am folosit si cascaval afumat. A iesit perfecta!
Imediat ce am taiat-o i-am pus deasupra o lingura de smantana cremoasa si OMG! a fost visul pe pamant. Tarta calduta, umplutura cremoasa si smantana rece, ei bine, asa ceva e muuusai sa incerci si tu.
- Alte retete faine de tarte sarate poti gasi AICI.
Ca blatul sau crusta sa iasa cat mai bine, foloseste un unt gras, cu min 82% grasime si nu framanta aluatul prea mult. Doar cat sa inglobezi faina si sa se despinda de mana sau paleta robotului. Atat.
Pentru umplutura foloseste branzeturi de calitate, chiar fac diferenta.
In locul vinetelor, in caz ca nu iti plac, poti folosi dovlecei.
Ingrediente Tarta cu vinete si cascaval
Ingrediente pentru crusta
- 250 g faina
- 125 g unt 82% grasime rece (taiat cubulete) Koliba
- 4-5 linguri apa rece
- un varf de cutit sare
Ingrediente pentru umplutura
- 200ml smantana lichida
- 70g cascaval clasic Koliba
- 70g cascaval afumat Koliba
- 1 vanata marisoara
- 3 oua
- 2 linguri ulei de masline
- sare si piper dupa gust
- putina nucsoara
- spanac proaspat pentru servit (optional)
Mod de preparare Tarta cu vinete si cascaval
Pentru crusta pui faina intr-un bol impreuna cu untul si sarea. Incepi sa framanti pana cand aluatul capata consistenta nisipului, apoi adaugi apa, treptat (eu incep cu 2-3 linguri, framant, apoi mai adaug pana obtin textura potrivita). Framanti pana cand aluatul se dezlipeste frumos de pe maini. Modeleaza aluatul sub forma de bila, trage o folie de plastic peste el si lasa-l la frigider 30 minute.
Porneste cuptorul la 200°C si pregateste o tava rotunda cu diametrul de 25 cm. Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul de lucru pe care ai presarat faina.
Pune aluatul intins in tava (si pe pereti) si taie marginile inestetice. Inteapa din loc in loc aluatul cu o furculita, adauga peste el hartie de copt si varsa in jur de 400 g de orez sau fasole. Apoi da-l la cuptor pentru 15-20 minute, pana cand marginile incep sa prinda culoare.
Intre timp numai bine te poti ocupa de umplutura.
Tai vanata rondele, nu foarte subtiri, si le prajiesti pe ambele parti in tigaia grill unsa cu putin ulei de masline.
Intr-un bol amesteca ouale cu smantana si cu cascavalul dat pe razatoarea mica. Adauga putina sare, piper si nucsoara.
Scoate blatul/crusta din cuptor, redu temperatura la 180C, inlatura hartia de copt de deasupra si aseaza un strat de vinete prajite. Toarna compozitia de smantana cu cascaval si deasupra pune un strat de vinete. Cu o lingura de lemn apasa putin vinetele, cat sa intre putin in umplutura lichida, dar nu de tot.
Da tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana se rumeneste pe deasupra.
Dupa coacere, las-o cateva minute in tava, abia apoi scoate-o pe un platou sau fund de lemn.
Eu m-am cam grabit, din pacate, si am rupt in cateva locuri crusta. Nu a fost mare problema, dar puteam sa mai astept putin.
Pe deasupra am pus cateva frunze de spanac proaspat si s-au potrivit de minune toate la un loc.
Si cam asta a fost totul despre tarta cu vinete si cascaval. Sper sa incerci si tu reteta!
Pofta buna!