Azi pregatim impreuna cartofi acordeon cu parmezan, una dintre mancarurile mele preferate din sezonul toamna-iarna. Cartofii acordeon sau Hasselback, denumiti astfel dupa restaurantul suedez unde au fost preparati pentru prima data, nu doar arata minunat, ci sunt si foarte gustosi. Inca o reteta super simpla cu un rezultat uimitor.
Sunt perfecti langa o friptura, pulpe de pui copate, costite glazurate sau pur si simplu alaturi de o salata. Vara, cand avem cartofi noi, ii putem savura impreuna cu o salata cu toate bunatatile din gradina. Si da, e acel fel de garnitura pe care o puteti aseza pe orice masa festiva.

Cum pregatim Cartofi acordeon cu parmezan?
Este foarte simplu! Avem nevoie de o tava pentru cuptor, forma nu prea conteaza, unsa cu putin unt. Eu am avut la indemana una rotunda, destul de marisoara in care mi-au intrat 14 cartofi medii. 13 au intrat intregi, asa ca pe cel de-al 14 l-am taiat in mai multe bucati si am umplut golurile din tava. Nu e nimci gresit sa facem asta.
Bun, avem tava. Pornim cuptorul la 180 C si pregatim cartofii, in functie de cantitatea de care avem nevoie. Ii curatam de coaja si ii spalam. Cu un cutit ii feliem subtire, insa fara a taia pana jos. Astfel, ramane o baza care va sustine feliile de cartofi. Asezam cartofii in tava, unul langa celalalt.
Cu o pensula ungem cartofii cu ulei de masline. Pe fiecare cartof presaram sare si ierburi aromatice. Care ne plac mai mult si in ce cantitate ne dorim, in functie de preferinte. Eu am pus oregano si am folosit doar putin, cat sa aiba o usoara aroma.
Dam tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau pana cartofii sunt facuti la interior. In functie de marimea cartofilor, timpul e coacere poate varia.
Intre timp, dam pe razatoarea mica parmezan. Cand cartofii sunt copti, scoatem tava din cuptor, punem putin parmezan pe fiecare cartof si presaram putin patrunjel tocat mărunt. Dam din nou tava la cuptor pana parmezanul este topit si se rumeneste usor.
Reteta de cartofi acordeon cu parmezan este gata! Doar atat, ma veti intreba? Atat! Eu am zis de la bun inceput ca e super super simplu!
Pofta buna!

Pentru alte retete cu cartofi – click AICI.


