Recunosc ca sunt amatoare de pate de ficat de pui, iar eticheta micii conserve nu m-a speriat niciodata. Stiu ca un pate de magazin contine orice, numai ficat nu (sau il contine intr-o cantitate mica), insa a fost mereu mica mea placere. Nevinovata sau vinovata.
Ei bine, de ceva vreme il pregatesc acasa si sunt foarte multumita de rezultat. Se poate pastra in borcan la frigider pana la o saptamana, ceea ce e foarte bine. Il adaug in umplutura pentru oua (umplute, desigur), il mancam cu paine cu seminte si arata super bine alaturi de alte aperitive pe o masa festiva.
Mie imi place sa il mananc alaturi de castraveciori murati si vara cu rosii din acelea suculente de gradina. Sper sa fie o reteta pe placul tuturor si sa il incercati, merita!
Ingrediente Pate de pui facut in casa
- 500 g ficat de pui
- 150 g slanina afumata (am avut slanina buna de tot de la parinti)
- o ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de cognac
- 60 g unt
- sare si piper dupa gust
- o crenguta de cimbru usca
Mod de preparare Pate de pui facut in casa
Ficatul se spala in apa rece si se curata de pielite si se pune intr-o sita la scurs. Ceapa se curata si se toaca marunt, usturoiul se curata si el si se feliaza subtire.
Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc cateva minute. Slanina se taie marunt si se adauga si ea in tigaie si se prajeste usor, apoi se adauga ficatul si se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte. Se toarna cognacul, se adauga piperul si crenguta de cimbru. Se pune un capac si se lasa pe foc mic cca 20 de minute. Ficatul folosit de mine a lasat destul de multa apa, astfel ca nu a fost nevoie sa mai adaug apa, insa daca observati ca ar fi nevoie de putin lichid, adaugati apa sau supa de pui(cca 100 ml).
Dupa fierbere se scoate crenguta de cimbru, iar ficatul cu ceapa si usturoiul se transfera intr-un blender si se pasteaza pana cand se obtine o pasta fina si omogena. Se adauga dupa gust sare si piper (optional puteti adauga si patrunjel proaspat).
Se mananca cu mare incredere pe paine proaspata.
Daca nu aveti slanina puteti sa folositi bacon, dar gasiti slanina de cumparat peste tot. Ajuta pate-ul sa nu fie fad si uscat si ii da si o aroma buna.
Pofta buna!
5 comments
Mai fata, se vede ca te pricepi: cu castraveti murati mananc si eu pateul (si-n plus cu un ou fiert dar cu galbenusul moale). Cu coniac n-am incercat dar ma tem ca mi-ai facut pofta ……
Mai draga, daca e pofta apoi musai trebuie sa faci!
Si eu fac pateu in casa.
Delicios !:)
Adina, tu cum il pregatesti?
Super reteta! Si noi facem des pateu de casa si ne place extrem de mult, nu se compara cu cel din comert. Te pup!