Placinte umplute coapte in ulei de masline, musai de incercat! Noi ne-am indragostit de ele. Modul de preparare este unul simplu de tot, chiar daca pare putin complicat la prima vedere.
Vinovata (in cel mai bun sens posibil) de reteta este Beta Brigytte. Beta locuieste in Iordania, iar pe pagina ei de Facebook puteti sa admirati o multime de mancaruri fantastice; doar cuvinte la superlativ am pentru aceasta doamna si pentru ceea ce ii iese din maini. Beta draga, iti multumesc mult de tot pentru reteta si indicatii, dar si pentru rabdare. Elena a explicat foarte bine intr-o postare modalitatea de preparare, asa ca invit sa aruncati un ochi si pe blogul ei. Elena te pup si multumesc pentru pozele din timpul prepararii, eu nu am apucat sa fac desi mi-ar fi placut.
Pentru umpluturi eu a folosit mai multe variante. Toate ne-au placut, dar toate! Data viitoare cand voi face placinte va trebui sa dublez cantitatile si sa incerc si alte umpluturi.
Sumacul poate fi inlocuit cu putina zeama de lamaie sau poate lipsi cu desavarsire. Zaatarul este un amestec de plante si condimente pe care il puteti pregati acasa sau cumpara de la magazinele de specialitate. Eu sunt norocoasa, am primit un borcan maaare de zaatar din Iordania, de la mama unei prietene. Uitati aici ce zice prietena wiki despre el.
Cam atat, va las acum cu placintele. Enjoy!
Ingrediente Placinte umplute coapte in ulei de masline
Pentru aluat
- 500g faina cernuta
- 150ml lapte caldut
- 150ml apa calduta
- un ou
- un plic de drojdie uscata
- o lingurita zahar
- o lingurita sare
- 30ml ulei de masline
Pentru umplutura de spanac
- putin ulei de masline
- o ceapa
- 500 g spanac proaspat
- sare si piper dupa gust
- o lingurita sumac
Pentru copt
- ulei de masline (fara zgarcenie :P)
Mod de preparare Placinte umplute coapte in ulei de masline
Faina, zaharul si sarea le-am pus intr-un castron adanc si in mijlocul lor am facut o gropita. In gropita am adaugat oul, uleiul de masline, drojdia, apa, si laptele cald. Am framantat aluatul pana cand acesta nu s-a mai lipit de degete, apoi l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit circa o ora, intr-un loc calduros.
Dupa aceasta ora, am scos aluatul din castron si l-am impartit in 15 mingiute, cat de cat egale ca dimensiune. Am acoperit mingiutele cu o folie si le-am lasat din nou la dospit 15 minute.
Dupa cele 15 minute am intins cu ajutoul sucitorului fiecare bila de aluat, in foaie subtire, am pus umplutura si am impaturit in 3, in forma de triunghi (vezi imaginea de mai jos).
In tava de cuptor se toarna ulei de masline, dar nu strat subtire care doar sa unga tava, ci un strat mai generos, de un deget. Se pun placintele in tava si se coc la 180C (cuptor preincalzit) 35-40 de minute. Placintele nu trebuie intoarse!
Umplutura se face astfel
Am calit ceapa tocata marunt in ulei de masline, am adaugat spanacul spalat si l-am lasat la foc mic sa scada usurel, apoi am adaugat sare, piper si sumac. In cca 10 minute este gata umplutura.
Pe langa spanac, am mai folosit ca si umpluturi: cas de casa amestecat cu patrunjel proaspat tocat marunt, zaatar si sunca cu cascaval.
Pofta buna, dragii mei!
4 comments
Musai , am sa incerc si eu!!
Daca e musai, cu placere…nu? 🙂
Grozav arata! felicitari si pt poze 🙂
Oh, trebuie sa fac musai si cu spanac. Tare bune mai sunt si cred ca am sa fac si cu alte verdeturi cand or aparea. Ce imagini frumoase care te fac sa poftesti de zor la placintele ai facut! Felicitari, Corina.