Piept de porc rulat gatit incet la slow cooker. Nu-i asa ca e un titlu delicios pentru o poveste? Pentru ca asta va voi spune eu azi, o poveste despre arome care cuceresc pe oricine le incearca.
Imi plac mancarurile gatite incet. Aromele se imprietenesc mai bine, iar carnea efectiv se topeste in gura. Pentru asta, de cele mai multe ori folosesc oala slow cooker, dar iarna imi place sa pornesc si cuptorul. Asa ca pregatesc reteta asta cand cum. Cert e ca orice metoda aleg, la final avem parte de o masa savuroasa presarata cu exclamatii de placere. Altfel nu se poate!
Asa s-a intamplat si de aceasta data. Pieptul de porc l-am gasit gata rulat la Selgros. De fapt, am mers la raionul de produse rotisate tocmai pentru a cumpara o bucata gata preparata. Ne place la nebunie! Dar tocmai se terminase. Nu se poate, mi-am zis! Si acum noi ce mancam?
M-am gandit doua minute si pe principiul mi-e pofta, imi fac acasa, am gasit solutia! Am luat o mandrete de piept rulat proaspat, dar si doua plescavita suculente, gata rotisate, care sa ne tina de foame in dupa masa respectiva. Problema rezolvata!
La fel de bine se poate pregati reteta si cu piept de porc simplu, pe care il rulati acasa. La Selgros il gasiti mereu proaspat. Condimentati cu ce va place voua mai mult, rulati si legati cu ata. Si, de ce nu, puteti sa umpleti pieptul cu carnaciori, ciuperci, spanac si orice credeti ca v-ar placea in rulada.
Sper sa va placa si voua reteta de piept de porc rulat gatit incet si sa o incercati cat mai curand. Va recomand cu mare drag preparatul chiar si pentru masa de Craciun ori Revelion (ca si asa nu mai este mult pana atunci).
P. S. Eu folosesc un slow cooker de la Crock Pot – găsiți mai multe modele AICI.
Ingrediente Piept de porc rulat gatit incet
- 1,2 kg piept de porc rulat
- 4 catei de usturoi intregi
- ceapa rosie mare
Ingrediente pentru marinada
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri otet balsamic
- 2 linguri sirop de artar
- 1 catel usturoi pisat/dat pe razatoare
- 1 varf lingurita piper macinat
Mod de preparare Piept de porc rulat gatit incet
Pieptul de porc rulat e deja …rulat, deci mare lucru nu avem ce sa-i facem. Cu toate astea, cum vrem sa ne lingem degetele la final, trebuie sa il ungem cu toate alifiile ca sa fie cat mai apetisant cu putinta.
Bun. Punem intr-un castron toate ingredientele mentionate mai sus la marinada. Amestecam bine cu un tel sau o furculita.
Masam pieptul de porc cu amestecul obtinut, apoi il punem intr-o caserola sau punga. Turnam marinada ramasa peste el, punem capac sau legam punga si dam la frigider. Eu l-am lasat peste noapte. Daca va grabiti, desi nu e o reteta care se face pe graba, tineti-l la rece macar 3-4 ore. Si cum 3-4 ore e deja ceva vreme, mai bine nu va grabiti!
Am asezat carnea in vasul aparatului slow cooker, iar langa am pus cateii intregi de usturoi si ceapa rosie taiata. Am setat aparatul pe functia HIGH pentru 4 ore. Am pus capacul deasupra si l-am mai ridicat doar dupa expirarea timpului, cand am verificat carnea. Era bine patrunsa, perfecta. Daca credeti, dupa acest timp, ca mai are nevoie de putin ragaz pentru preparare, mai lasati-l. Am stabilit ca nu ne grabim, nu? Puteti seta aparatul si pe functia LOW, dar va avea nevoie de un timp mai indelungat pentru gatire.
Am scurs zeama din vas impreuna cu ceapa si usturoiul, iar pieptul de porc l-am lasat sa se hodineasca vreo 15 minute. Zeama, usturoiul si ceapa le-am trecut printr-o sita, apoi le-am pus intr-o tigaie la foc mare. Am lasat pe foc pana cand sosul s-a redus si a capatat o consistenta cremoasa.
S-acum sa ne bucuram de minunatie!
Gata! Daca ati procedat exact ca mine, tocmai v-ati ales cu o bunatate de piept de porc rulat, suculent si aromat! Noi am mancat cu piure de cartofi, castraveti murati si sosul acela cremos rezultat din sucurile lasate de carne. Ah, si la final, mi-am permis o aroganta si am sters farfuria cu o bucata de paine proaspata, calduta inca. Dar asta sa ramana intre noi, va rog!
La fel de bine merge si langa un orez gatit simplu sau pilaf, legume la grill/gratar sau salata.
Platou cu piept de porc rulat gatit incet
Si va mai dau o super idee! Pieptul rulat pregatit dupa aceasta metoda, a doua zi se transforma intr-un excelent mezel. Trebuie doar sa il feliati subtire si este gata de pus intr-un sandvis sau pe un platou oaches. Eu am facut unul super rapid cu branzeturi si masline. Si am mai rezolvat o masa!
Inainte de a ne lua la revedere va mai spun ca:
- din bucata de 1,2 kg de carne am feliat 10 bucati. Bucati decente, nici prea groase, dar nici prea subtiri;
- pentru senzatii tari si crocante cereti vanzatorului o bucata de rulada cu soric. In acest caz, inainte de a-i administra masajul cu marinada, crestati soricul cu un cutit;
- daca vreti sa pregatiti reteta la cuptor, adaugati in tava putina apa. Acoperiti cu un capac sau folie de aluminiu si dati tava la cuptor la foc mediu spre mic. La final, descoperiti si dati focul putin mai tare pana cand rulada prinde culoare.
Si-am incalecat pe-o sa, inchei povestea aici si va doresc pofta buna!