Risotto cu pui sau cum sa transformi in ceva super delicios mancarea ramasa de la o alta masa.
Cu siguranta vi s-a intamplat sa va ramana in frigider resturi de friptura si sa nu stiti ce sa faceti cu ele. Mie mi se intampla adesea sa pregatesc mai multa friptura decat este necasar si sa raman cu cateva bucati. Friptura reincalzita nu este neaparat pe placul nostru, asadar trebuie sa improvizez ceva.
Am avut doua pulpe dezosate gatite la cuptor cu ceva condimente. Ca de obicei, am facut mai mult decat trebuia, trebuie sa revizuiesc acest comportament. Adesea fac sandvisuri sau sosuri pentru paste, dar si pilafuri. Ei bine, reteta de azi a pornit de la ideea unui pilaf, dar s-a transformat usor intr-un risotto cu pui perfect.
Risotta a iesit cremos, catifelat si plin de arome. De la vin, de la parmesan, de la patrunjel. Si-au unit cu toatele fortele in farfuriile noastre. Categoric, este cea mai buna metoda de a recicla, sa zic asa, friptura ramasa neatinsa.
Ingrediente Risotto cu pui
- un bol de orez (un bol de 300 ml aproape plin)
- carne de pui (echivalentul a 2 pulpe dezosate)
- 100 ml vin alb
- 1 ceapa alba mare
- o lingura de unt
- 4-5 linguri de parmesan razuit
- 4 liguri ulei de masline
- 2-3 fire patrunjel proaspat
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare Risotto cu pui
In primul rand vom pune pe foc o oala cu apa, undeva la 1, 5 l. O lasam sa fiarba incet, vom avea nevoie de ea calda.
Ceapa se curata si se spala, apoi se toaca marunt. Intr-o cratita incapatoare se incinge uleiul de masline si se adauga ceapa, care se caleste pana devine translucida. Orezul se spala si se adauga in cratita, se caleste 1 minut, apoi se stinge cu vinul. Se amesteca si se lasa pe foc 2-3 minutele, apoi se adauga apa treptat. Exact, apa de care va spuneam mai sus. Adaugati cate un polonic sau doua. De fiecare data se amesteca in orez pana cand apa este absorbita, apoi se adauga iar apa si tot asa. Adaugati apa pana ajungeti la consistenta care va place, luand in calcul ca un risotto trebuie sa fie cremos.
Inainte de a adauga ultima parte de apa, se pune in cratita carnea de pui taiata marunt (daca doriti, inainte de a o adauga in orez, o prajiti in putin ulei de masline pana cand se rumeneste usor). Se potriveste risotto-ul de sare si piper si se lasa la foc mic sa fiarba pana cand apa este absorbita si risotto-ul are un aspect cremos-usor apos. Se stinge focul si se adauga untul, parmesanul si patrunjelul tocat marunt. Se amesteca, se pune un capac si se lasa la hodinit cca 10 minute.
Risotto cu pui este perfect fierbinte, cu parmesan pe deasupra si alaturi de paine prajita, stropita cu putin ulei de masline si frecata bine (sau nu) cu usturoi.
(Cantitatile date sunt pentru cca 3-4).