Tarta cu zmeura si ciocolata – un fel de diamant al sezonului! Este vorba de o tarta fara coacere pe care o puteti pregati cu absolut orice ocazie. Avem un blat crocant cu biscuiti de cacao, dulceata de zmeura, o crema cu mascarpone si ciocolata alba si o glazura de ciocolata amaruie. Zmeura proaspata nu lipseste, desigur. Este o tarta delicioasa pe care v-o recomand cu toata caldura! Si va mai fac o recomandare: daca obisnuiti ca de aniversarea voastra sa faceti un desert pe care sa il impartiti cu colegii de birou, aceasta tarta poate fi acel desert!
Tartele fara coacere sunt perfecte pentru sezonul cald, dar nu numai. Totusi, parca primavara si vara nu prea ai sta in bucatarie langa cuptor, ci cauti sa te bucuri de un desert care se face ceva mai repede. La raionul de legume-fructe incep sa apara fructele de sezon si ar fi pacat sa nu le folosim si pe ele. Daca va intrebati cu ce se mai poate face aceasta tarta eu va zic asa: afine, mure, capsuni. Ce va place voua mai mult!
- Eu am folosit pentru blatul tartei biscuiti de cacao cu umplutura, insa la fel de bine se pot folosi si biscuitii digestivi. Totusi, nu recomand alt tip de biscuiti, cum ar fi cei populari.
- Dupa cum veti observa, nu am adaugat zahar in tarta. Mi se pare suficient de dulce asa; avem zahar in biscuiti, dulceata si in ciocolata alba. Daca am adauga zahar in crema, de exemplu, sau in glazura, cred ca ar fi deja prea dulce si nu ar exista echilibru armonios intre acrisor (dulceata), dulce (crema de cioco alba) si amarui (glazura).
- Decorul tartei ramane la latitudinea voastra, jucati-va! Eu am adaugat ciocolata alba razuita peste zemura proaspata, dar daca vreti un decor mai simplu puteti sa o lasati asa sau cel mult sa pudrati putin zahar.
Ingrediente Tarta cu zmeura si ciocolata
- 250g biscuiti de cacao cu crema de vanilie
- 80g unt topit si racit
- 150g dulceata de zmeura
- 500g mascarpone
- 450ml smantana pentru frisca 30%grasime
- 150g ciocolata alba
- 150g ciocolata neagra 50% cacao
- zmeura proaspata
Mod de preparare
1. Pregatim o tava cu diametrul de 23 cm pe care o ungem cu putin unt.
2. Maruntim biscuitii in robot. Adaugam untul topit si omogenizam.
3. Punem biscuitii in tava pregatita si nivelam un blat uniform. Cu lingura sau cu un pahar facem acest lucru, presand biscuitii maruntiti. Punem tava la rece pana pregatim umplutura.
4. Topim ciocolata alba la baie de aburi. O lasam deoparte sa se racoreasca cateva minute.
5. Intr-un bol mixam 1-2 minute mascarpone si 300ml smantana pentru frisca. Vom obtine o crema lejera, nu foarte ferma.
6. Adaugam in crema ciocolata alba topita si amestecam cateva secunde.
7. Peste blatul de biscuiti adaugam dulceata.
8. Peste dulceata adaugam crema de ciocolata alba si nivelam. Dam tava la rece pana pregatim glazura.
9. Intr-un castron punem ciocolata neagra rupta bucati si turnam peste ea 150 ml smantana fierbinte. Acoperim cu o farfurie pentru 5 minute. (incalzim smantana separat, desigur)
10. Dupa cele 5 minute, luam farfuria la o parte si amestecam energic in ciocolata pana obtinem o galzura lucioasa.
11. Dupa cateva minute putem adauga galzura peste crema de ciocolata alba.
12. Decoram pe deasupra cu zmeura proaspata si punem tava la rece min 2 ore inainte de servire.