Mama si bunica mea sunt experte in a pregati fripturi si alte mancaruri cu vita. Eu vin timid din spate si nu ma pot lauda cu asa ceva. Dar sunt dispusa sa invat. Se pune, da? Am inceput cu tocana asta care ne-a depasit orice asteptari.
Am primit carne proaspata de vitel de la mama si am cautat o reteta simpla, dar apetisanta. Am gasit o multime de retete, ma simteam aproape coplesita, nu stiam ce sa aleg. Asa ca am facut o combinatie, m-am inspirit de ici si de colo si asta e ce a iesit.
Tocana de vitel cu legume este de milioane. Carnea este frageda de ti se topeste efectiv in gura. Stiu, e un cliseu innocent, dar asta e adevarul gol-golut. Sosul este perfect pentru incins pita, iar daca puneti alaturi o bere nu mai aveti nevoie de nimic. Ah, da! Nu uitati de muraturi. Niste castraveciori merg tare tare bine.
Puteti sa folositi bere neagra in locul cei blonde sau o puteti inlocui cu vin rosu. In acest caz, cantitatea de lichid necesar fierberii trebuie completata cu supa de legume. Bineinteles, in cazul in care nu doriti picatura de alcool, folositi doar supa. Da, se poate si cu apa, dar cu supa e mai gustoasa.
Ca sa va fie mai usor, va recomand sa aveti mereu in congelator supa de legume, oases au pui. Eu congelez in sticle mici, dar poate fi congelata si sub forma de cuburi.
Ingrediente Tocana de vitel cu legume
- 600 g carne de vitel taiata cubulete
- 5 cartofi mari curatati, taiati cuburi
- 3 morcovi taiati rondele
- mazare de la borcan (un pahar de 200 ml)
- o ceapa alba mare taiata marunt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 500 ml bere blonda
- Supa de legume/apa
- ardei iute (optional si dupa gust)
- 2 linguri pasta de rosii
- sare si piper dupa gust
- o lingurita de paprika afumata
- 5 linguri ulei
- patrunjel proaspat
Mod de preparare Tocana de vitel cu legume
Uleiul se incinge intr-o cratita si se adauga ceapa si usturoiul care se calesc cateva minute. Focul nu trebuie sa fie dat prea tare, ci mai incetuc, ca sa nu se arda ceapa si usturoiul. Dupa ce ceapa este translucida se adauga carnea si se prajeste 5 minute.
Se adauga berea si se completeaza cu apa sau supa pana cand lichidul trece bine peste carne. Se lasa la fiert, la foc mic in jur de 1 ora jumate (sau pana cand carnea incepe sa se patrunda cat de cat).
Dupa acest timp, se adauga cartofii si morcovii, pasta de rosii si condimentele. Daca sosul este prea scazut se mai adauga apa cat sa acopere legumele si carnea. Se lasa la fiet pana cand morcovii si cartofii sunt fierti, apoi se adauga mazarea. Se lasa pe foc inca 2-3 minute, apoi se adauga patrunjelul tocat marunt. Stingem focul si lasam tocanita acoperita in jur de 10 minute, apoi o funem frumusel in farfurii.
Asta in cazul in care reusim sa ne potolim pofta.
Pofta buna!
1 comment
Exact asta as mînca eu acum! Arata fantastic!