Coq au vin sau cocos in sos de vin este o mancare robusta si una dintre clasicele bucatariei fratilor nostri din Franta. Si nici nu stiu daca mai are nevoie de vreo introducere. Eu am primit de la socrii mei un cocos de curte fain si numa bun de o mancare tomnatica ca si aceasta, iar dupa lungi cautari si cetiri pe internet am combinat mai multe retete gasite si am facut una proprie 🙂
Ingrediente
-un cocos sau un pui de casa portionat (eu am avut undeva la 1,5 kg)
-10 cepe mici sau salote
-150 g bacon/sunculita afumata/slanina afumata
-300 g ciuperci champignon
-400 ml vin rosu (Pinot Noir)
-200-300 ml supa de pui
-o lingura faina
-4 linguri ulei
-2 linguri pasta de rosii
-2 catei de usturoi
-sare si piper
-o crenguta de cimbru uscat
– 2 foi de dafin
-2 fire patrunjel proaspat
1. Carnea se spala bine cu apa rece.
2. Intr-o cratita se incing 2 linguri de ulei si se prajesc cepele intregi, 2-3 minute. Se adauga ciupercile (intregi daca sunt micute sau taiate in 2-4 daca sunt mai maricele). Se calesc cateva minute, apoi se scoate totul intr-un castron si se pastreaza deoparte.
3. Se adauga in cratita restul de ulei si se rumenesc bucatile de carne pe ambele parti.
4. Se toarna peste carne vinul, supa, pasta de rosii, foile de dafin si cateii de usturoi pisati. Se leaga cu ata crenguta de cimbru si firele de patrunjel si se adauga in cratita. Se pune capac pe cratita si se lasa sa fiarba la foc micut pana cand carnea este moale, fiarta. (Timpul de fierbere tine strict de natura carnii. Un cocos de casa are nevoie de mult mai mult timp de fierbere decat un pui cumparat).
5.Cand carnea este fiarta se adauga ciupercile si cepele prajite si slaninuta taiata fasii si prajita in prealabil intr-o tigaie.
6. Se ia putin lichid din cratita si se adauga peste faina, se amesteca pana nu mai sunt cocoloase si se toarna peste carne amestecand usor.
7. Se pun dupa gust sare si piper si se mai lasa 10 minute pe foc. Se scoate buchetul de cimbru si patrunjel si mancarea este gata pentru servire.
Puteti servi cocosul in sos de vin alaturi de un piure de cartofi sau orez.
Pofta buna!
5 comments
Oh, yummy! Ador mancarica asta, mai ales daca-i cu pasari de tara.
Tre` sa dau iana in cocosi, ca nu mai tine!!
Cat de imbietor arata!
Pot sa fac coq au vin in slow cooker?
Da, se poate si in slow cooker.