Imi place ciorba de salata verde (sau zama de șelate, cum ii mai spunem noi) la nebunie si astept an de an sa apara salata proaspata si gustoasa ca sa ma pot bucura de ea. Pardon, nu imi place. Efectiv o ador!
Zama mea e pur ardeleneasca, asa cum se face aici prin zona Clujului. Cu faina, cu lapte, cu smantana, adica exact asa cum trebuie sa fie o zama de salata verde. Sau cel putin asa cum sunt eu obisnuita.
Reteta este o adevarata traditie in familia noastra. Eu am mostenit-o de la mama, mama de la bunica, iar acum o impartasesc cu mare drag cu voi.
Sper sa va placa si sa o incercati. Ar fi pacat sa nu va bucurati de ce ofera gradinile si pietele in aceasta perioada. Culori care mai de care, prospetime, gust si sanatate curata!
Ingrediente Ciorba de salata verde
- o salata verde (nu foarte mare)
- 200 g kaiser
- 2 fire ceapa verde
- 2 fire usturoi verde
- un catel de usturoi
- 1 lingura faina
- 500 ml lapte
- 2 linguri smantana
- 1/2 lingurita boia dulce
- sare si piper dupa gust
- 4 linguri ulei
- Kaiserul se taie cubulete.
- Salata verde se spala si se taie marunt.
- Ceapa verde si usturoiul verde se toaca rondele.
- Catelul de usturoi se curata si se piseaza.
Intr-o oala se toarna uleiul, iar cand acesta este incins se adauga rondelele de usturoi si ceapa si se calesc cateva minute pana cand sunt moi. Se adauga faina si se amesteca, apoi laptele si apa si se lasa pe foc mic.
- Adaugati apa in functie de cata ciorba vreti sa faceti. Totusi, nu as adauga mai mult de 700-800 ml.
Pana cand acestea fierb se prajesc cubuletele de kaiser intr-o tigaie (fara ulei) si se tin deoparte.
Cand supa incepe sa fiarba se adauga salata verde si se potriveste dupa gust de sare si piper. Se lasa pe foc circa 5 minute apoi se adauga kaiserul prajit, smantana, boiaua si catelul de usturoi pisat. Se amesteca zama, se opreste focul si se lasa la odihnit vreo 10 minute.
Apoi e apoi! Adica se mananca pe nerasuflate! 🙂
- Optional, la final puteti sa adaugati marar tocat marunt.
- Usturoiul verde este tot optional, daca nu aveti mai puneti un catel pe langa cel aflat in lista de ingrediente.
- Salata verde o puteti opari 1-2 minute separat, apoi o lasati la scurs, o tocati si sa o adaugati in supa.
- Supa are o textura usor cremoasa, dar daca nu va place consistenta ei puteti sa mai adaugati lapte sau apa.
- Pentru un gust mai bogat si autentic puteti face ciorba de salata verde cu afumatura.
Pofta buna!
1 comment
Mmm, ce bunătate! Și pe la Lunca Ilvei se face.