Galette cu prune, o reteta simpla pentru o toamna complicata.
Yup, toamna mea e complicata, dar interesanta si plina de provocari. Pana si galette cu prune a fost o provocare. N-am mai facut, nu stiam la ce sa ma astept si nici nu aveam prea mult chef de ea, dar mi se stricau prunele in cos pe masa si trebuia sa fac ceva cu ele.
Galette este un fel de placinta rotunda, pe care de multe ori o veti gasi deschisa, cu umplutura la vedere si margini crocante si aurii. Umpluturile pot fi dulci, cu fructe proaspete sau dulceturi, nuci sau crema frangipane, dar si sarate, cu branzeturi, carne sau legume.
Si credeti-ma ca puteti impresiona pe oricine cu un dulce ca asta!
Adica va imaginati cum ar fi fost sa pun si niste nuci usor prajite? Sau va dati seama ce bunatate de galette ar iesi cu piersici sau nectarine? Sau cu mere si fulgi de migdale? Pui si-o inghetata langa si nu-ti mai trebuie altceva!
V-am convins, nu-i asa? Stiam eu! 🙂
Ingrediente pentru aluat
- 250 g faina alba
- 120 g unt taiat cubulete (rece)
- 60 g zahar
- 1 galbenus de ou
- un praf sare (adica un varf de cutit)
- 2-3 linguri apa rece
- 1 ou si putin zahar (pentru finisat crusta)
Ingrediente pentru umplutura
- 500 g prune
- 60 g zahar muscovado
- 2 lingurite amidon de porumb
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
Cum se face o galette cu prune? Adevarul e ca este chiar foarte simplu!
Pentru aluat amestecati intr-un bol faina si untul pana obtineti un aluat nisipos.
Adaugati zaharul, sarea si galbenusul de ou, framantati putin apoi adaugati apa si continuati sa framantati.
Puneti pentru inceput 2 linguri de apa si completati ulterior daca mai trebuie. Aluatul trebuie sa fie elastic si sa se dezlipeasca fain de pe maini.
Odata framantat aluatul, se modeleaza sub forma unei bile si se inveleste in folie, apoi se da la rece pentru o ora.
Pentru umplutura scoateti samburii prunelor si desfaceti-le in doua. Alestecati prunele cu scortisoara, zaharul si amidonul.
Sunteti gata de copt minunea de galette?
Porniti cuptorul la 180 grade si sa asezati hartie de copt intr-o tava.
Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l cu sucitorul intr-o foaie rotunda, cat de cat, cu o grosime de cca 1-1,5 cm.
Puneti umplutura in mijlocul foii de aluat, aranjand-o in asa fel incat sa lasati o bordura/margine de cca 5 cm.
Ridicati aluatul peste prune (asa cum se vede in poza de mai jos). Bateti oul cu furculita, ungeti marginea de aluat pliata si presarati zahar.
Dati tava la cuptor pentru 50 de minute, pana cand marginea placintei este aurie.
Scoateti tava din cuptor si lasati desertul sa se racoreasca usor. Puneti deasupra un glob de inghetata, de nuci am avut noi, si lasati inghetata sa se moleseasca peste prunele caldute.
Suna indecent? Well, chiar este, dar genul acesta de indecenta ne place 🙂
- Pentru galette puteti folosi atat fructe proaspete, cat si fructe din compot.