Gomboti cu prune – minunat desert de vara-toamna, ma rog, mai mult de toamna dar la mersul anotimpurilor nu ma mai pot pronunta. Si daca stau bine sa ma gandesc, parca nu l-as incadra strict in categoria deserturilor. In familia noastra se pregatesc uneori ca masa principala. De cele mai multe ori de cina. Asa, ca sa ne tihneasca de ziua ce a trecut!
Si acum ca ma gandesc si mai bine, delicatii gomboti cu prune se potrivesc in orice sezon. Iarna imi place sa-i fac cu fructe din compot. Si asa nu suntem noi mari amatori de compoturi si numa bine valorific continutul borcanelor primite de la mame ori bunici. Am incercat pana acum cu zmeura si caise. Fructe bine scurse de zeama, imbracate frumos in aluat de cartofi si apoi tavalite prin pesmet auriu si zahar brun.
Hai ca mi s-a facut iar pofta si nu demult am terminat de mancat. Un labos intreg!
Ingrediente Gomboti cu prune
- 7 cartofi (de marime medie)
- un ou
- un varf de cutit sare
- 2 linguri de ulei
- 8 linguri de faina
- prune
- 3 linguri de pesmet
- 2 linguri de zahar brun
- 1/2 lingurita scortisoara
- 2 lingurite de unt
Mod de preparare Gomboti cu prune
Pentru aluat se fierb cartofii in coaja. Cand sunt complet raciti se curata si se dau pe razatoarea mica ori se paseaza cu o furculita. (Eu am obtinut 360 de grame de cartofi razuiti.)
Cartofii razuiti se amesteca cu oul, uleiul, faina si sarea.
- Despre faina. Am fost tentata sa scriu faina cat cuprinde, dar m-am oprit la timp. Am trecut in lista de ingrediente doar 8 linguri, adica in jur de 160 g. Cu aceasta cantitate, aluatul va iesi mai moale si putin lipicios. Eu prefer sa lucrez asa cu el ca sa ma asigur ca ies gomboti “pufosi”, nu gomboti cu aluat tare. Va recomand sa incercati varianta asta si daca vi se pare ca lucrati greu cu aluatul adaugati inca 2-3 linguri de faina.
- Despre prune. Eu am taiat prunele in doua. Au fost destul de mari si as fi obtinut niste gomboti destul de groslani. Daca prunele sunt micute pot ramane intregi. Pe fiecare jumatate de fruct am presarat putin zahar brun. Daca prunele sunt suficient de dulci nu mai este nevoie de acest pas.
Si acum sa facem gomboti cu prune!
Puneti o oala incapatoare cu apa si putina sare sa fiarba pana cand framantati aluatul si modelati gombotii.
Aluatul fiind mai lipicios am lucrat asa:
Mi-am pregatit un bol cu apa si o lingura.
Mi-am umezit palma, am luat aluat cu lingura si l-am intins putin in mana, am pus jumatatea de pruna si am modelat gombotii. Pe metoda chiftelelor, intre palme.
Cand apa a inceput sa fiarba i-am scufundat in apa. I-am lasat la fiert pana cand acestia s-au ridicat la suprafata.
Cat timp au fiert gombotii, am topit intr-o tigaie untul, am adaugat pesmetul si l-am prajit 2-3 minute amestecand. Am adaugat si zaharul si scortisoara.
Am scos gombotii cu o paleta si i-am pus pe rand in tava cu pesmet. Am miscat tigaia pana cand gombotii s-au rostogolit de-au ametit, apoi i-am scos pe un platou.
Apoi i-am mancat, evident. 🙂 Cu zahar pe deasupra si putina scortisoara.
Pofta buna si voua!
P.S. Pe langa dragii de gomboti, daca va ramane aluat, puteti sa faceti si mici bastonase. Se numesc puțișoare, sa ma scuze cei sensibili.
Pentru fiecare gombot ar trebui sa se faca o bucata, eu am facut doar vreo 2-3. Sa fie!
Nu stiu daca se mai fac pe undeva, in familia noastra asa se fac dintotdeauna … gombotul si puțișoara. 🙂
6 comments
Vai cat is de buni gombotii, tare mult imi plac dar pe moment mi-e lene sa fac :)). Alealalte la noi in familie se numesc vuţăle si se fac separat, in orice anotimp.
foarte apetisanti!
De cand am asteptat reteta… Trebuie musai s-o fac!
Se numesc puțurei de ingerasi sau nudli, depinde cat de multi unguri sunt in zona celui ce a invatat termenul. Sunt fabulos de buni, cu pesmet si zahar.
Și bunica ne făcea din restul de aluat ce mai rămânea. În limba maghiara era ceva de genul angyal bogyor , iar nudli din limba germana, cred ca de la şvabi / saşi au preluat si restul ardelenilor felul ăsta de mâncare.
Vai ce pofta imi e!! O sa incerc reteta! As putea sa incerc cu faina de cocos?