Nu stiu voi cum stati la capitolul inspiratie culinara, dar eu in ultima vreme sunt intr-o pana de idei, ceva fantastic. Parca nu mai stiu ce sa gatesc, cu ce sa gatesc si cand sa gatesc. Si daca ma iau dupa Petru, pe care daca il intreb ce sa fac de mancare imi raspunde ca ORICE … ramanem cu ghiozdanele goale :))
Asa ca mi-am scos de la naftalina cartile si revistele cu retete si m-am pus pe rasfoit. Printre ele si cartea Nigellei, Gateste cu pasiune, pentru care am facut o obsesie zilele astea. Cu mult timp in urma, tot din cartea asta am facut si Churros cu sos de cicocolata, apoi am pus cartea la o parte. Acum, am gasit acolo o muuuultime de retete care mai de care mai faine, nici nu am stiut cu ce sa incep. Asa ca am luat-o usurel, adica cu puiul de fata.
O mancare simpla, reteta de pui cu sos de tarhon si smantana poate fi pregatit pentru o masa in familie, pentru o masa cu prietenii sau pentru o masa mai sofisticata. Carnea este suculenta si frageda, exact asa cum si trebuie sa fie, de altfel. Sosul cremos si aromat cu tarhon este o nebunie. Pana acum foloseam tarhonul strict pentru ciorba de cartofi si nu mi-ar fi trecut prin capsor sa il folosesc la un sos, dar merita din plin.
Ingrediente Pui cu sos de tarhon si smantana
- 1 piept de pui fara piele si os
- 2 fire ceapa verde tocate marunt
- ½ lingurita tarhon tocat marunt (am folosit congelat)
- 5-6 linguri ulei de masline
- 1 praf de usturoi granulat
- 80 ml vin alb
- 100 ml smantana pentru gatit
- sare si piper
Mod de preparare Pui cu sos de tarhon si smantana
- Pieptul de pui se spala, se taie in 2 si se tamponeaza cu un servetel de hartie, apoi se presara cu sare si piper.
- Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se pun fileurile de carne cu partea bombata in jos, se prajeste 2-3 minute, apoi se intoarce pe partea cealalta.
- Se adauga in tigaie si tarhonul si ceapa verde si se mai prajesc fileurile cca 5 minute.
- Se adauga in tigaie vinul alb, sare si piper. Se pune capac si se lasa la fiert 10 minute.
- Dupa cele 10 minute se scot fileurile din tigaie, iar in sosul ramas se toarna smantana si se lasa sosul la fiert 1-2 minute.
- Asezati in farfurii bucatile de pui, turnati sos deasupra, iar alaturi puneti garnitura preferata.
Noi am ales sa mancam puiul cu ciuperci sote.
Daca doriti si voi sa faceti, aveti nevoie de:
- 500 g ciuperci (champignon brune am avut eu)
- 1 lingura unt
- 60 ml vin alb
- 2 linguri zeama lamaie
- sare si piper
- patrunjel proaspat tocat marunt
Intr-o tigaie se topeste untul si se adauga ciupercile spalate, curatate si zvantate si se lasa sa se rumeneasca la foc mic pana cand apa lasata de ele se evapora. Se adauga sare si piper.
Se adauga vinul si zeama de lamaie si se mai tin pe foc pentru cca 5 minute.
Se opreste focul si se presara patrunjel tocat marunt.
Pofta buna!